Laatste update 15:20
40

Duitse legerofficier verdacht van terreurcomplot tegen vluchtelingen

In Duitsland is een 28-jarige legerofficier opgepakt die wordt verdacht van een merkwaardig terreurplan. Hij heeft zich volgens de politie eind 2015 onder valse naam en met een verzonnen verhaal  laten registreren als Syrisch vluchteling. Een tijd later vroeg hij officieel asiel aan en belandde in de procedure. Hij kreeg zoals gebruikelijk onderdak en zakgeld. Hij vertoonde zich echter amper in het asielzoekerscentrum in Beieren omdat hij ondertussen gewoon gelegerd was op de militaire basis te Illkirch in het noordoosten van Frankrijk.

Justitie spreekt van een vreemde zaak en kan niet verklaren waarom de man toegelaten werd tot de asielprocedure ondanks het feit dat hij geen Arabisch spreekt. Nog merkwaardiger is dat hij enkele maanden geleden in Wenen is opgepakt omdat hij daar op het vliegveld een  illegaal wapen had verstopt. Het is onduidelijk waarom hij direct weer werd vrijgelaten.

NRC schrijft:

De politie gaat er vooralsnog vanuit dat de man, die van Duitse komaf is, xenofobe motieven had. Mogelijk wilde de man een aanslag orkestreren waarvoor vluchtelingen verantwoordelijk zouden worden gehouden, hoewel Niessen voor deze aanname nog geen hard bewijs zei te hebben. Naast de officier is ook een andere 24-jarige man opgepakt, die verdacht wordt handlanger te zijn geweest. In diens appartement werden wapens en illegaal vuurwerk aangetroffen. Uit telefoonopnames zou volgens Niessen blijken dat beide mannen xenofobe opvattingen koesterden.

cc-foto: Fabio Venni

Geef een reactie

Laatste reacties (40)