45

Duitse leiders vrezen Russische bemoeienis verkiezingen

Na aanhoudende berichten over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, vrezen Duitse politici de onzichtbare hand van Russische hackers. Wolfgang Bosbach, een parlementariër voor het CDU van Bondskanselier Merkel, stelt dat de Duitse verkiezingen gevaar lopen op ‘buitenlanse inmenging’. In de Koelner Stadt-Anzeiger zegt hij, verwijzend naar de Amerikaanse verkiezingen:

“Het gevaar bestaat – ook voor de algemene Bundestag-verkiezingen van 2017 – van beïnvloeding via gerichte infiltratie van buitenaf, met het doel feiten of meningen te manipuleren.”

Zijn SPD-collega, Rolf Muetzenich, is het met hem eens en stelt:

“Helaas kunnen we zulke activiteiten in Duitsland niet uitsluiten. In de verkiezingscampagne zullen we daarnaast verdraaiïngen en nepnieuws moeten bestrijden.”

Stephan Mayer, van de conservatieve CSU, pleit daarom voor wetgeving om dergelijke praktijken tegen te gaan:

“De kans is groot dat hackers partijen en facties zullen targeten en dat desinformatiecampagnes zullen toenemen. We moeten daar urgent wat mee doen en onszelf wapenen met passende wetten.”

De vrees van de politici wordt gegrond verklaard door de nieuwe directeur van de inlichtingendienst BND, Bruno Kahl. Hij zegt in de Süddeutsche Zeitung:

“Het is bekend dat er ook nu al aanvallen zijn die geen ander doel dienen dan politieke onrust te veroorzaken.”

Amerika
Na de CIA lijkt nu ook het Witte Huis overtuigd van de Russische bemoeienis met de verkiezingen in het voordeel van Trump, zo bleek maandag uit een persconferentie. Diverse Democratische senatoren drongen eerder al aan op een onderzoek, vandaag kwamen daar nog de prominente Republikeinse senatoren John McCain en Lindsey Graham bij. In totaal hebben nu al 15 Republikeinse senatoren opgeroepen de mogelijkheid van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezinen te onderzoeken:

Amerikaanse kiesmannen van het electoral college, de mensen die de verkiezingsuitslag moeten bekrachtigen, hebben een ‘intelligence briefing’ geëist over de Russische kwestie voordat zij hun stem uitbrengen. Hun oproep wordt gesteund door de campagne van Hillary Rodham Clinton.

Lees ook op Joop: CIA: Rusland probeerde wel degelijk verkiezingen te beïnvloeden in voordeel Trump

Geef een reactie

Laatste reacties (45)