Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse minister: Boycot Denemarken

  •  
05-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dansk_300.jpg
Nederlandse toerist eerste slachtoffer herinvoering grenscontroles
Denemarken heeft onder druk van de populistische partij Deense Volkspartij besloten weer grenscontroles in te voeren. Het land schendt hiermee mogelijk het Verdrag van Schengen. Een Duitse minister roept daarom op tot een vakantieboycot van het land. De eerste buitenlander die door grensbewakers werd aan de kant werd gezet en uitvoerig gecontroleerd was een Nederlander.
Duitsers kunnen Denemarken beter mijden en in plaats daarvan op vakantie gaan naar Polen of Oostenrijk. Dat heeft de minister van Europese Zaken van de Duitse deelstaat Hessen, Jörg-Uwe Hahn verklaard. Volgens Hahn is het herinvoeren van de grenscontroles een aanval op de Europese Unie omdat vrijheid van verkeer een van de meest zichtbare verworvenheden is van de Europese eenheid. Zijn oproep heeft geleid tot woedende reacties van Deense politici. Een woordvoerder van de Deense populisten noemde de minister een ‘fanaticus’.
Critici constateren dat de maatregel vooral is ingegeven door de ‘anti-immigratie’-ideologie van gedoogpartner Deense Volkspartij, die de minderheidsregering al tien jaar lang in een ijzeren greep houdt. Volgens de Deense regering is daar geen sprake van en zijn de steekproefsgewijze grenscontroles helemaal niet gericht tegen illegale immigratie.
Het eerste ‘slachtoffer’ van de nieuwe controles was een Nederlandse toeriste. Ze werd zo’n dertig kilometer voorbij de grens aan de kant gezet. Voor het oog van de in grote getale verzamelde media werd ze gedwongen haar kofferbak te openen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.