Laatste update 10:47
34

Duitse minister: ‘Donald Trump brengt Europa in gevaar’

De daden van Donald Trump hebben het Westen verzwakt en het is tijd dat Europa tegen hem in verzet komt. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) gezegd. Gabriel deed zijn uitspraken kort nadat ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel al zei dat Europa ‘niet langer kan vertrouwen op traditionele bondgenoten’.

Waar Merkel nog terughoudend bleef door in haar kritiek slechts te spreken over ‘traditionele bondgenoten’, nam Gabriel geen enkel blad voor de mond:

‘De kortzichtige politiek van de Amerikaanse regering gaat in tegen de belangen van de Europese Unie. Het Westen is kleiner geworden, of ten minste verzwakt,’ zei Gabriel.

Iedereen die de klimaatsverandering versnelt door milieubescherming af te zwakken, die meer wapens in conflictgebieden verkoopt en geen politieke oplossing zoekt voor religieuze conflicten brengt de vrede in Europa in gevaar.

De harde Duitse woorden voor de regering Trump zijn tekenend voor een veranderende houding van Europa richting de Verenigde Staten. Ook de nieuwe Franse president Macron steekt niet onder stoelen of banken wat hij van zijn Amerikaanse collega vindt. Maandag vergeleek Macron Trump nog met Poetin en Erdogan.

De stevige kritiek volgt op het bezoek van Trump aan Saoedi-Arabië, waar een enorme wapendeal werd gesloten, en de daaropvolgende NAVO-top in Brussel waar Trump zijn Europese collega’s onder meer voorhield dat Europa de Verenigde Staten ‘veel, veel geld’ verschuldigd is. Ook liet Trump weten geen boodschap te hebben aan artikel 5 van het NAVO-handvest, waarin staat dat een gewapende aanval tegen een of meerdere leden, wordt beschouwd als een aanval tegen allen. Daarnaast ziet Trump niets in het klimaatakkoord van Parijs en zal hij naar alle waarschijnlijkheid de Verenigde Staten uit het akkoord terugtrekken.

Demissionair premier Mark Rutte liet na afloop van de NAVO-top weten ‘een prima relatie’ te verwachten met Trump.

Beeld: SPD

Geef een reactie

Laatste reacties (34)