40

Duitse minister: ‘Dreigingsniveau hoog’ voor gevaar extreemrechts

Extreemrechts in Duitsland wordt groter en gevaarlijker. Daarvoor waarschuwt minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer na het verschijnen van het jaarlijkse rapport van de Duitse inlichtingendienst. Niet alleen neemt het aantal rechts-extremisten toe, ze zijn ook steeds gewelddadiger.

Een extra reden voor bezorgdheid is volgens Seehofer dat de rechts-extremisten naast hun ideologie van haat ook een grote interesse vertonen in wapens en het plegen van geweld. Daarnaast zijn ze actiever dan andere groepen en beter georganiseerd. Begin deze maand werd de Duitse politicus Walter Lübcke door een neonazi vermoord.

Hoewel Seehofer al spreekt van een hoog dreigingsniveau, waarschuwen zowel de oppositie als organisaties die zich bezighouden met het monitoren van extreemrechts dat justitie het gevaar nog altijd onderschat. De inlichtingendienst bevestigt zelf ook dat het simpelweg niet de middelen heeft om neonazi’s voldoende in de gaten te houden. Een bijkomend probleem daarbij is dat de neonazi’s zich tegenwoordig niet meer aansluiten bij extreemrechtse politieke partijen als de NPD, maar aansluiting zoeken bij groeperingen als de Identitairen en Pegida en in besloten groepen op sociale media.

Bron: NOS / cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (40)