Laatste update 16:15
54

Duitse minister: TTIP-overleg is mislukt, maar niemand wil het toegeven

De onderhandelingen tussen de EU en de VS over het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP zijn mislukt. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel gezegd. Volgens Gabriel is de reden van die mislukking ‘dat wij Europeanen ons natuurlijk niet aan de Amerikaanse voorwaarden willen onderwerpen’.

Er wordt inmiddels al drie jaar onderhandeld over invoering van het handelsverdrag, dat volgens de originele planning dit jaar een feit zou moeten zijn. Door stroeve gesprekken tussen belanghebbende partijen was die deadline al opgeschoven naar 2020. Gabriel heeft nu aan de Duitse zender ZDF laten weten dat vooralsnog over geen enkele van de 27 hoofdstukken van het verdrag overeenstemming is bereikt. ‘Het overleg is mislukt, maar niemand durft het toe te geven’.

Voorstanders van het verdrag geloven dat TTIP zowel de Europese als de Amerikaanse economieën een impuls zal geven, waar uiteindelijk ook de rest van de wereld van profiteert. Beweringen die al vanaf het begin van de onderhandelingen omstreden zijn. Het bedrag zou met name in Europa zouden milieubelangen, voedselveiligheid en arbeidsvoorwaarden in het geding komen. In mei van dit jaar lekte Greenpeace documenten waaruit blijkt dat de afspraken in het verdrag inderdaad vooral ten goede komen van de Amerikaanse markt en dat op het gebied van voedsel- en consumentenveiligheid Europa het nakijken heeft.

Over een soortgelijk verdrag met Canada, CETA, is Gabriel wel positief. Volgens de minister zijn de afspraken tussen Canada en de EU veel gelijkwaardiger. Ook over dit verdrag zijn de onderhandelingen nog in volle gang.

TTIP: lees de geheime documenten

Bron: NOS / cc-beeld: Global Justice Now

Geef een reactie

Laatste reacties (54)