Laatste update 10:37
169

Duitse minister wil bootvluchtelingen dumpen volgens Australisch model

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken wil bootvluchtelingen die op de Middellandse Zee worden opgepikt, dumpen in Noord-Afrika. Dat bericht de Duitse krant Die Welt. Met die aanpak moet worden voorkomen dat de vluchtelingen ooit het Europese vasteland bereiken.

De voorgestelde Duitse aanpak betekent een stevige breuk met het tot dusverre ruimhartig gevoerde asielbeleid in het land. De nieuwe methode doet denken aan de Australische aanpak, waarbij bootvluchtelingen worden onderschept en vervolgens gedumpt op het eilandje Nauru. Daar verblijven de vluchtelingen onder erbarmelijke toestanden in vluchtelingenkampen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is het nieuwe plan echter in het belang van de vluchtelingen:

‘Door hen het vooruitzicht te ontnemen ooit de Europese kust te bereiken, ontmoedigen we hen überhaupt aan de levensgevaarlijke en peperdure reis te beginnen. Het doel is in de basis om een einde te maken aan mensensmokkelpraktijken en om mensen de riskante overtocht te besparen.’

Volgens het plan van het ministerie moeten de vluchtelingen – waarvan de meesten vertrekken uit het door oorlog verscheurde Libië – die op zee worden opgepikt, daarna worden gedropt in Tunesië of Egypte, om vervolgens vanuit die landen asiel aan te vragen in een Europees land. Wordt dat asiel toegekend, dan zouden ze een veilige oversteek kunnen maken.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken is Thomas de Maizière, lid van het CDU van bondskanselier Angela Merkel. De bondskanselier ligt al langere tijd onder vuur omdat zij niet streng genoeg zou zijn bij het toelaten van vluchtelingen in Duitsland. Volgens de woordvoerder van het ministerie is het plan nog niet besproken op EU-niveau, noch liggen er concrete plannen om dat op korte termijn te doen. Desondanks klinkt vanuit de oppositie al stevige kritiek.

Bernd Riexinger, fractievoorzitter van Die Linke noemde het plan van De Maizière ‘absoluut onacceptabel’. Volgens Riexinger is het ‘een humanitair schandaal en een nieuwe stap richting het compleet afschaffen van het recht op asiel’.

Op zaterdag maakte de Italiaanse kustwacht bekend in één dag meer dan 2200 mensen gered te hebben op zee. De mensen probeerden de Europese kust te bereiken met dertien rubberboten, twee kleine bootjes en een groter vaartuig, allen totaal ongeschikt voor de overtocht. Ook werden tien lichamen uit het water gehaald. Volgens de internationale organisatie voor migratie zijn in 2016 tot nu toe 4.220 vluchtelingen om het leven gekomen in de Middellandse Zee. In heel 2015 vonden 3.777 mensen de dood in het water. 159,496 mensen wisten de Italiaanse kust te bereiken.

Geef een reactie

Laatste reacties (169)