20

Duitse OM vervolgt journalisten voor landverraad, minister ontslaat OM-baas

Journalisten zouden staatsgeheimen hebben geopenbaard ... OM-baas vindt dat minister onafhankelijkheid van de rechtspraak in gevaar brengt

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas (SPD) heeft het hoofd van het federale Duitse Openbaar Ministerie Harald Range ontslagen. Reden hiervoor is de vervolging van twee journalisten van de nieuwssite Netzpolitik.org, waarop een rel rondom de persvrijheid ontstond.

Het OM vervolgt twee journalisten van de nieuwssite op verdenking van schending van staatsgeheimen. De journalisten openbaarden informatie uit interne documenten van de geheime diensten over hoe het internet zou worden gemonitord, een beetje a la NSA. Maar, zo zeggen critici, die documenten vallen niet onder de noemer ‘staatsgeheim’, waardoor automatisch de persvrijheid zou moeten gelden. 
De minister van Justitie kreeg van de OM-baas te horen dat hij zich niet moest bemoeien met de kwestie; Maas zou politieke invloed uit oefenen en de onafhankelijkheid van de rechtspraak in gevaar brengen. De linkse oppositiepartij Die Linke eiste intussen het aftreden van Range. Alleen parlementariërs van regeringspartij CDU/CSU spraken hun steun uit voor Range. 
Zaterdag trokken in Berlijn nog zo’n 1.500 demonstranten voor persvrijheid en tegen het optreden van de OM-baas door de straten. Range zou over enkele maanden met pensioen gaan, maar kan nu dus vervroegd van zijn vrije tijd genieten. 

Geef een reactie

Laatste reacties (20)