48

Duitse ondernemers zien handel in gloeilampkacheltjes

Gloeilamphandelaren verkopen energieverspillende 100 watt peertjes onder de noemer van 'warmte apparatuur'

Twee Duitse zakenmannen denken het licht te hebben gezien met de ‘legale’ verkoop van gloeilampen die de EU juist uit de winkels wil weren. De zakenlieden verkopen gloeilampen van 75 en 100 watt onder de naam van ‘kleine kacheltjes’. De lampen worden gemaakt in China en geïmporteerd onder de noemer van kleine verwarmingsapparaten waardoor ze door de Europese regelgeving komen.

Door redactie Joop,

Sinds september 2009 mogen matte gloeilampen en lampen die meer dan 60 watt gebruiken, niet meer gemaakt worden. De Europese Unie heeft die regelgeving opgesteld omdat gloeilampen niet energiezuinig zijn. Alle andere heldere gloeilampen gaan er nu stukje bij beetje uit.

De Duitser Siegfried Rotthaeuser en zijn schoonbroer zagen echter nog wel handel in de peertjes. Omdat de lampen van 75 watt of meer, 95 procent warmte uitstralen en maar 5 procent van de energie voor licht gebruiken, komen ze door de Europese regelgeving als verwarmingssystemen. Op hun website worden de lampjes aangeprijst als ‘kacheltjes’. Daarbij staat echter ook dat de heatball geen lamp is, maar wel ‘past in dezelfde versie’.  
Hans van Dijk van Milieu Centraal heeft het bericht over de ‘heatball’ ook gelezen, maar vraagt zich af of hij het bericht serieus moet nemen. Hij is er niet zo zeker van of de lampen verhandelt mogen worden. “In zekere zin geeft de lamp natuurlijk veel warme, maar het is de meeste inefficiënte manier om het als warmtebron te gebruiken.”
Het lijkt er op dat de Duitse zakenlieden zich er wel van bewust zijn dat ze een product verkopen dat niet milieuvriendelijk is. Ter compensatie wordt daarom 30 cent van de heatball die 1,69 kost, gedoneerd aan een project om het regenwoud te beschermen.
Greenbiz.com: German Businessman Imports ‘Heatballs’ to Dodge EU Lightbulb Ban

cc-foto: heatball.de

Geef een reactie

Laatste reacties (48)