Laatste update 13:19
10

Duitse politici: Haal militairen terug uit Turkije

De coalitiepartners van het CDU van Angela Merkel dringen er bij de Bondskanselier op aan om Duitse militaire troepen terug te roepen van de NAVO-basis in Incirlik, Turkije. CSU-politicus Florian Hahn vroeg zich openlijk af of de veiligheid van de troepen nog wel gegarandeerd kan worden gezien de ‘verhitte toestand’. Hij kreeg bijval van SPD-parlementariër en Defensie-commissaris Hans-Peter Bartels, die zei dat militairen zich ‘welkom’ moeten voelen waar zij gestationeerd zijn en alternatieve locaties als Amman in Jordanië en Akrotiri op Kreta opperde.

De diplomatieke banden tussen Duitsland en Turkije zijn er al weinig beter aan toe dan die tussen Nederland en Turkije, nadat diverse Duitse gemeentes politieke bijeenkomsten van Turkse politici afgelasten. President Recep Teyyip Erdoğan beschuldigde Duitsland daarop van ‘Nazi-praktijken’. Duitsland heeft vooralsnog beduidend kalmer gereageerd dan Nederland op de Turkse provocaties aan de vooravond van een referendum over aanpassing van de grondwet. Veel Turkse-Nederlanders en Turkse-Duitsers zijn gerechtigd om daarover hun stem uit te brengen.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Turkije aangepast. Onder de sectie “De laatste ontwikkelingen staat te lezen:

“Sinds 11 maart 2017 zijn er diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland. Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen. Volg de berichtgeving van de ambassade en het consulaat-generaal.”

Rust
Volgens vicepremier Lodewijk Asscher moeten de Turkse beschuldigingen van nazisme en fascisme aan het adres van Nederland “van tafel” voordat de betrekkingen kunnen worden genormaliseerd. Nederland zal echter geen strafmaatregelen nemen als Erdoğan zijn woorden niet terugneemt. Belangrijk is dat de rust terugkeert, aldus Asscher op Radio 1.

Politieoptreden
Turkije eist ondertussen gerechtelijke stappen tegen het ‘disproportionele’ optreden van de Nederlandse politie tegen demonstrerende Turkse-Nederlanders. Verschillende betogers raakten afgelopen weekend gewond bij confrontaties met de politie bij het Turkse consulaat. Enkele demonstranten bekogelden de politie met flessen en stenen, de politie zette daarop een waterkanon en honden in tegen de betogers. Zeker één Turkse demonstrant werd gebeten door een politiehond. Ook een agent liep verwondingen op.

President Erdogan zei zondag dat “zij die honden en haat op ons loslaten de prijs daarvoor zullen betalen”. Het Turkse consulaat in Rotterdam vraagt Turkse-Nederlanders die afgelopen weekend in aanraking zijn gekomen met de politie om zich te melden. Ook wordt hen gevraagd om foto’s en andere gegevens op te sturen.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)