49

Duitse president: herstelbetalingen aan Griekenland een optie

Joachim Gauck benadrukt het feit dat de huidige Duitsers nakomelingen zijn van 'diegenen die in de Tweede Wereldoorlog een spoor van vernietiging in Europa hebben achtergelaten'

De Duitse president Joachim Gauck heeft in een interview, dat zaterdag verschijnt in de Süddeutsche Zeitung, gezegd dat de regering in Berlijn open zou moeten staan voor herstelbetalingen aan Griekenland voor de schade die Duitsland dat land in de Tweede Wereldoorlog heeft berokkend.

Gauck:

Wij zijn niet alleen mensen die in dit tijdsgewricht leven, maar we zijn ook de nakomelingen van diegenen die in de Tweede Wereldoorlog een spoor van vernietiging in Europa hebben achtergelaten -onder andere in Griekenland, waarvan we met schaamte moeten toegeven dat we er weinig van wisten.

Volgens Gauck is het daarom terecht om te praten over herstelbetalingen:

Het is het goede om te doen voor een land met zo’n historisch bewustzijn als het onze om te bekijken wat er voor mogelijkheden zijn voor herstelbetalingen.

De Griekse regering heeft Duitsland gevraagd om herstelbetalingen ter waarde van 278,7 miljard euro. In Griekenland wordt juist Duitsland momenteel gezien als de drijvende kracht achter de door Europa opgelegde bezuinigingsmaatregelen.

Süddeutsche Zeitung: Gauck regt Wiedergutmachung für Kriegsverbrechen in Griechenland an

CC Foto: Alberto Novi 

Geef een reactie

Laatste reacties (49)