36

Duitse racisten bespotten stervend slachtoffer na aanrijding

Een uitwisselingsstudente uit Egypte is in de Duitse universiteitsstad Cottbus, nabij de grens met Polen, aangereden en terwijl ze zwaargewond op straat lag uitgescholden en bespot door de passagiers van de auto. Het voorval vond plaats op 15 april en aanvankelijk werd het gezien als een ‘normaal’ verkeersongeval, veroorzaakt door roekeloos rijgedrag.

De 22-jarige studente Shaden Mohamed aan de Brandenburgse Technische Universiteit BTU was op zaterdagavond uit met vrienden toen ze bij het oversteken van de straat werd geschept door een auto die veel harder reed dan de toegestane 30 kilometer per uur. Ze overleed drie dagen later in het ziekenhuis.

De politie merkte de bestuurder – die geen alcohol had gedronken – aan als verdachte van een verkeersmisdrijf maar een paar dagen later deed een getuige haar relaas en bleek dat er nog iets heel anders had plaatsgevonden. Twee jongens die ook in de auto zaten waren uitgestapt en hadden, terwijl voorbijgangers zich bekommerden om het zwaargewonde slachtoffer, luidruchtig commentaar gegeven. Ze lachten, maakten grappen en riepen onder meer: “Rot op naar je eigen land, dan word je ook niet aangereden, kloterige asielzoeker.” En: “Ik weet dat ze waar jij vandaan geen straten hebben maar in Duitsland moet je uitkijken als je oversteekt.” Andere getuigen bevestigen het relaas.

De politie gaat er niet van uit dat de studenten opzettelijk is aangereden maar onderzoekt of de twee jongens zich met hun uitspraken schuldig hebben gemaakt aan een haatmisdrijf. Tegelijkertijd is er ook een intern onderzoek gestart naar hoe het kan dat de aanwezige agenten het voorval niet hebben opgenomen in hun proces-verbaal. In Brandenburg, een staat die kampt met toenemend rechts radicalisme, zijn agenten verplicht om te onderzoeken of misdrijven een politieke achtergrond of motief hebben. De maatregel is doorgevoerd nadat de moordpartijen van de extreemrechtse terreurgroep NSU aan het licht kwamen. Die daders konden jarenlang hun gang gaan omdat de politie de racistische motieven van de daders stelselmatig negeerde.

Foto: Shaden Mohamed, via Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (36)