85

Duitse rechter: Jonge jongens besnijden is mishandeling

Joodse gemeenschap in Duitsland woest om vonnis

Het besnijden van jonge jongens op religieuze gronden is door een Duitse rechter gelijkgesteld aan mishandeling. Ook als de ouders daarvoor toestemming hebben gegeven. “Het fundamentele recht van een kind op lichamelijke onschendbaarheid weegt zwaarder dan fundamentele rechten van de ouders”, vindt de rechter.

Vandaag diende het hoger beroep van de zaak waarin een arts een vierjarig moslimkind had besneden. De operatie had geleid tot complicaties. 

De rechter vindt dat de religieuze vrijheid van het kind wordt geschonden omdat het nog niet kan beslissen of hij zich wil laten besnijden. De arts is vrijgesproken en de Duitse aanklagers hebben aangegeven geen beroep aan te tekenen. 

De Joodse gemeenschap in Duitsland is woedend vanwege de beslissing. Dieter Graumann, president van de Duitse Centrale Joodse Raad noemde de uitspraak van de rechter ‘ongehoord en ongevoelig’. Hij roept de Duitse Bondsdag op helderheid te scheppen ‘om de vrijheid van religie te beschermen tegen aanvallen’.

De discussie speelt ook in Nederland. Vorig jaar riep de artsenfederatie KNMG op tot het stoppen van jongensbesnijdenissen. Ze willen dat er een eind komt aan ‘een pijnlijk ritueel’. 

De artsen schreven toen in Trouw: 

Als politieke en maatschappelijke instanties jongensbesnijdenis bestempelen tot een schending van de kinderrechten, zou dat tot een ‘geleidelijke mentaliteitsverandering’ in moslim- en joodse kringen kunnen leiden, verwachten de artsen. Tot een verbod op jongensbesnijdenis moet het evenwel niet komen, benadrukt de KNMG. Dan zou de omstreden ingreep ondergronds gaan, met alle medische risico’s van dien. (..)

Wereldwijd staat, ook binnen religieuze groepen, jongensbesnijdenis al ter discussie, signaleren de artsen. Voor religieuze leiders is het dan ook noodzakelijk om tijdig op zoek te gaan naar ‘alternatieve overgangs- en initiatierites die geen onherstelbare en schadelijke gevolgen hebben voor het kind’, meent de KNMG. (..)

De artsenorganisatie liet vorig jaar al weten jongensbesnijdenis te willen ontmoedigen. Besnijdenis is volgens haar een ernstige schending van de rechten van het kind én risicovol. Regelmatig treden complicaties op als bloedingen, infecties en plasbuisvernauwing, maar ook amputaties en sterfgevallen zijn gemeld, aldus de artsenorganisatie.

NOS: Duitsland: besnijden is mishandeling

cc-foto: Original_MikZ

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (85)