Laatste update 23:08
32

Duitse regeringscrisis dreigt na opstappen CSU-hardliner Seehofer

Zondagavond is de Duitse minister van Binnenlandse Zaken en leider van de CSU opgestapt. De CSU is de coalitiepartner van Angela Merkels CDU, binnen de partijen werd al enige tijd hevige strijd gevoerd om het migratiebeleid, dat volgens Seehofer te ruimhartig was. Door het opstappen van Seehofer dreigt een regeringscrisis in Duitsland.

Eerder op de dag had Seehofer de verhoudingen tussen de twee partijen al op scherp gezet, door te zeggen dat het resultaat van de EU-top over migratie ‘onvoldoende’ was. Merkel is voorstander van in Duitsland gevestigde uitwijzingscentra waar migranten kunnen worden gehuisvest tot zij naar het eerste land van opvang kunnen terugkeren. Seehofer wilde dat voor veel migranten de Duitse grens volledig gesloten bleef.

Dit weekend hebben Seehofer en Merkel crisisgesprekken gevoerd, maar die hebben geen resultaat geboekt. Dat Seehofer nu is opgestapt, betekent niet dat het verbond tussen CDU en CSU ook is beëindigd. Seehofer liet eerder al weten dat zijn migratiestandpunt een persoonlijke was en niet per se in lijn met de wens van de partij. Merkel liet weten dat concessies had gedaan aan de eisen van Seehofer. Over een voortzetting van de coalitie zegt ze: ‘Ik zou graag willen dat CDU en CSU samen blijven werken, omdat we een succesverhaal zijn voor Duitsland.’

Lees ook: Trouw, katholiek CSU-partijlid stapt op vanwege gewetensproblemen inzake vluchtelingenpolitiek

Bron: DW

Geef een reactie

Laatste reacties (32)