11

Duitse socialisten balen van stuntelende leider

Peer Steinbrücks domme uitspraken drijven SPD tot wanhoop terwijl de verkiezingen naderen 

De Duitse sociaaldemocraten hadden gehoopt dat oud-minister van Financiën Peer Steinbrück de man zou zijn die Angela Merkel dit jaar van de troon zou stoten. Maar naar mate de verkiezingen dichterbij komen en de SPD-voorman van de ene naar de andere blunder strompelt, lijkt die hoop snel te verdampen. Binnen en buiten zijn partij verliest Steinbrück terrein, vooral door stomme uitspraken.


Het Duitse blad Der Spiegel beschrijft hoe Steinbrück bij een partijbijeenkomst nog wel om zichzelf kan lachen. Maar veel andere SPD’ers is het lachen intussen vergaan.

Steinbrück gooide zijn eigen ruiten in, eerst door in een interview te stellen dat het salaris voor de bondskanselier te laag was en zo de indruk te wekken dat hij in de toekomst zijn eigen salaris zou verhogen. In hetzelfde interview zei hij dat Merkel het voordeel had van de ‘vrouwelijke bonus’, dit terwijl in Duitsland vrouwen over het algemeen ervaren dat zij op de arbeidsmarkt benadeeld worden omdat ze vrouw zijn.

Deze week haalde Steinbrück opnieuw de voorpagina’s toen zakenkrant Handelsblatt onthulde dat hij in januari politieke steun beloofde aan ThyssenKrupp, waar hij commissaris was, als het bedrijf met een initiatief zou komen om de energiekosten voor bedrijven te verlagen. Steinbrück was op dat moment ook nog lid van het Duitse parlement.

Prominenten uit de partij, waaronder de partijvoorzitter, twijfelen nu hardop aan de keuze voor Steinbrück als kandidaat bondskanselier. Vooral de linkervleugel van de partij is teleurgesteld. Een groep van partijprominenten te linker zijde komt in februari bijeen om de ontwikkeling van Steinbrück te bespreken. Ook beoogd coalitiepartner De Groenen hebben er genoeg van en roepen de SPD op om de steun aan Steinbrück in te trekken. 

Volgend Der Spiegel was Steinbrück zelf verrast dat hij het op zou gaan nemen tegen Angela Merkel. Hij was de afgelopen jaren steeds minder met politiek bezig en steeds meer met het schrijven van boeken en het houden van lezingen.

Der Spiegel: SPD-chancellor candidate Steinbrück goes from gaffe to gaffe

Video: Deutsche Welle English

Geef een reactie

Laatste reacties (11)