145

Duitse socialisten op de bres voor Bulgaren en Roemenen

Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier haalt fel uit naar stemmingmakerij

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) heeft felle kritiek geuit op een campagne van coalitiepartner CSU tegen de toelating van Bulgaren en Roemenen op de arbeidsmarkt van de EU. Ook zijn collega bekritiseert de vijandige houding van de christen-democraten.

In een interview met de Süddeutsche Zeitung stelt Steinmeier dat wie de vrijheid van verkeer en arbeid wil afschaffen “Europa schaadt en Duitsland schaadt” 

Europese vrijheiden behoren tot de kern van ons idee over Europa. De vrijheid van beweging is een vitaal onderdeel van de Europese integratie. Duitsland heeft er enorm van geprofiteerd, zeker meer dan anderen. Nu komen er veel jongeren uit zuidelijk Europa naar ons toe om te leren en werken. Daar hebben wij voordeel van en het helpt ook de landen waar ze vandaan komen.

Ook zijn collega, minister voor Europa Michael Roth, bekritiseerde de christen-democraten voor het niet willen of kunnen begrijpen van Europa.

Het is de eerste keer dat socialisten hard botsen met de christen-democraten sinds de vorming van de coalitie in december. De CSU pleit voor allerlei beperkingen, onder meer op de vrijheid van reizen, om misbruik van sociale voorzieningen tegen te gaan. Volgens de SPD voldoen de bestaande regels en wordt het gevaar schromelijk overdreven.

In Nederland was het juist PvdA-minister Asscher die zich op alarmistische toon uitliet over de mogelijke komt van Bulgaarse en Roemeense arbeiders naar Nederland. Ook hij wilde beperkingen doorvoeren.

In de Belgische krant De Standaard zet Herwig Verschueren, hoogleraar Europees sociaal recht aan de universiteit van Antwerpen nog eens uiteen hoe de angst voor migranten al decennia wordt aangejaagd om het vrij verkeer van personen binnen de grenzen van de EU te blokkeren:

Op dat vlak is er, spijtig genoeg, niet veel nieuws onder de zon. Reeds in 1972 was een van de belangrijkste argumenten bij de Britse tegenstanders van de toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot de EU, het gevaar van de massale toestroom van Italiaanse armoezaaiers die de Britten hun jobs zouden afnemen en de Engelse welvaartsstaat onderuit zouden halen. Achteraf bleek dat het zo’n vaart niet is gelopen. Wel stak de angst voor nieuwkomers nadien herhaaldelijk de kop op en werd het als argument gebruikt om het vrij verkeer van werknemers te beperken tijdens een overgangsperiode van zeven jaar. Voor de Roemenen en de Bulgaren is deze periode nu voorbij.

cc-foto: nrwspd

Geef een reactie

Laatste reacties (145)