63

Duitse topeconomen roepen op tot protest tegen bankenunie

'Europese belastingbetalers, spaarders en gepensioneerden mogen niet aansprakelijk worden gesteld voor bescherming euro'

Een groep topeconomen in Duitsland komt in fel protest tegen de afspraken die Bondskanselier Merkel afgelopen week in Brussel maakte. Ze zijn tegen de oprichting van een Bankenunie en roepen Merkel en burgers op zich er tegen te keren.

In Der Spiegel laten de economen van zich horen. Hans-Werner Sinn, hoofd van het in München gevestigde Ifo-instituut voor economisch onderzoek meent dat de Duitse economie in gevaar is als de Bankenunie er komt. Hij is samen met andere economen van plan een protest te organiseren.

Merkel liet afgelopen week aan het Duitse volk weten dat Duitsland niet anders kan dan instemmen met de Bankenunie. Volgens Sinn is dat onzin. Tot nu toe werd zijn proefschrift over de redding van de euro gezien als een mening, maar nu volgen andere economen hem ook.

Als de Bundesbank vasthoudt aan activa van 500 miljard euro aan banken zal de Europese Monetaire Unie breken”, aldus Sinn in Der Spiegel. “Het betekent dat het collectief aansprakelijk wordt voor de schulden van alle banken in de Euro.”

Het is volgens Sinn absoluut onmogelijk om spaarders, belastingbetalers en gepensioneerden aansprakelijk te stellen voor deze schuld. Merkel ging eerder akkoord met de Bankenunie. Dat betekent dat het kapitaal van alle nationale banken in Europa samen garant staat voor noodlijdende banken in Europa.

De eerste ondertekenaars van de oproep van Sinn zijn onder andere econoom Bernd Raffelhüschen en Klaus Zimmermann, de voormalige voorzitter van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW).

Der Spiegel: Top-Ökonomen wollen Bürger zu Euro-Protest aufrufen

cc-foto: IWKoln
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (63)