44

Duitse uitgever Baudet gespecialiseerd in vieze boekjes

Wist u dat Michelle Obama misschien een man is? Nee, wij ook niet, maar dat is wel wat de Duitse uitgever Kopp Verlag suggereert. Het is ook de uitgever van de Nederlandse conservatief Thierry Baudet, drijvende kracht achter het referendum over Oekraïne. In een artikel online opent Kopp Verlag met de suggestieve kop: ‘Is Michelle Obama een travestiet?’ Het is slechts een van de vele goedkope aanvallen op politieke tegenstanders.

Het is dezelfde uitgever die in publicaties beweerde dat vlucht MH17 “oude lijken” aan boord vervoerde en die wanneer het maar kan waarschuwt voor de ineenstorting van Duitsland en een naderende burger- dan wel wereldoorlog. Een uitgever die grossiert in bangmakerij, zo concludeert het Duitse tv-programma van de ARD Das Erste.

‘Wat bezielt iemand voortdurend zulke teksten te schrijven,’ vraagt Das Erste zich af. Peter Orzechowski bijvoorbeeld. De auteur schreef maar liefst drie boeken over een naderende Derde Wereldoorlog. Tijdens lezingen adviseert hij mensen vast noodrugzakken in te pakken, omdat tijdens gewapende conflicten veel immers niet meer verkrijgbaar zal zijn. De inhoud van zo’n noodrugzak? Alles is te koop bij Kopp Verlag.

Het draait allemaal om bangmakerij, hét verdienmodel van Jochen Kopp. De uitgever met een kantoor in het verder rustige Rottenberg verdient gouden bergen met islamofobe propaganda. Kopp lanceert jaarlijks zo’n 50 boeken in eigen beheer, maar publiceert daarnaast ook nog titels via andere uitgeverijen. Kopp beweert zelf dagelijks tussen de 10 en 25 duizend boeken per dag te verkopen.

‘Zeer gevaarlijk,’ concludeert politicoloog Claus Leggewie. Hij houdt zich beroepsmatig al langere tijd bezig met de ontwikkelingen op zogenoemd “Nieuw Rechts”.

De auteurs die de heer Kopp uitgeeft wakkeren angst aan. Angst is een slechte raadgever en we moeten ervoor waken dat het niet omslaat in collectieve paniek. Dat gebeurde aan het eind van de Weimar Republiek. Paniek in het MKB is in feite een voorloper op het gebied van populistische en fascistische bewegingen. Men moet zeer voorzichtig zijn met de complottheorieën die op deze manier de wereld in worden geholpen.

Das Erste wilde graag de mening van Jochen Kopp zelf horen, maar de oud-politieagent die sinds 1993 zijn uitgeverij runt, weigert aanvankelijk een interviewverzoek. Ook Udo Ulfkotte, misschien wel de meest vooraanstaande auteur in het fonds, wil niemand te woord staan. Ulfkotte schrijft ongeveer een boek per jaar voor Kopp Verlag, allemaal rond hetzelfde thema: de ‘nachtmerrie van de islamitische immigratie’.

Jochen Kopp zelf stemt uiteindelijk toe met een gesprek, maar alleen zonder camera. ‘Angst? Welnee,’ aldus Kopp. Hij verspreidt naar eigen zeggen slechts informatie om ‘ogen te openen’.

Rottenburger gemeenteraadslid Albert Miller ziet dat anders. Hij heeft zich een goede vijf jaar beziggehouden met Kopp en diens publicaties.

Zij doen dat heel slim. Zij leveren radicale, luid schreeuwende demonstranten de geestelijke munitie die ze zelf niet bezitten.

Oplossingen worden niet aangedragen in de publicaties, er worden alleen veronderstelde problemen genoemd, zegt politicoloog Leggewie.

In de boeken die bij Kopp verschijnen is er niet één recept voor de toekomst. Er wordt geen enkele oplossing geboden om uit de crisis te komen. Ze zijn geen rem, maar een gaspedaal. En dat alles onder het mom van de vrijheid van meningsuiting.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)