59

‘Duitsers concurreren op Nederlandse hypotheekmarkt’

Update: NOS: Duitse banken niet van plan Nederland te overspoelen met goedkope hypotheken ... Eerder: Duits consortium van twintig instellingen gaat goedkope hypotheken aanbieden in Nederland, aldus de Volkskrant

Duitse banken gaan in Nederland annuïteitenhypotheken aanbieden, tegen lage rente. Een consortium van zo’n twintig Duitse instellingen, waaronder Allianz en de Deutsche Bank, staan op het punt een prijzenoorlog op de hypotheekmarkt te ontketenen. Dat meldt de Volkskrant.

Update 13.40

De grote Duitse banken ontkennen dat ze plannen hebben om de Nederlandse markt te overspoelen met goedkope hypotheken. Dat laten woordvoerders van onder meer Deutsche Bank, Commerzbank, ING Diba en Allianz weten aan NOS. NOS schrijft:

De woordvoerder van een Duitse bank noemt het bedrag absurd. De totale Nederlandse hypotheekmarkt bedraagt bijna 600 miljard euro. Jaarlijks wordt momenteel voor 40 miljard euro aan hypotheken afgesloten. Het zou eerder om 200 miljoen euro gaan, dat goed is voor gemiddeld zo’n 1000 hypotheken. Een woordvoerder van de Autoriteit Financiële Markten laat weten dat elke aanbieder van hypotheken welkom is mits deze zich houdt aan de Nederlandse regels en zich meldt bij de toezichthouders.

Eerder:

De hypotheken worden in Nederland verkocht via twintig zelfstandige hypotheekadviseurs. De adviseurs zijn pas twee weken aan het proefdraaien en zijn daarom nog wat terughoudend. Volgens de Duitse contactpersoon van Adfinis in Deventer zijn er harde afspraken gemaakt met de Duitse banken en wordt het plan niet meer afgeblazen.

Het consortium beschikt samen over een ‘oorlogskas’ van 200 miljard euro. Dat is vier tot vijf keer de totale hypotheekproductie van Nederland. Hoeveel de Duitsers gaan investeren is nog niet bekend. Wel is bekend dat de hypotheken verkocht zullen worden tegen Duitse prijzen, ver onder die van de Nederlandse aanbieders.

Zo ligt de rente op een Nederlandse NHG-hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar tussen de 3,9 en de 4,5 procent. Het Duitse consortium vraagt ongeveer 2,8 procent. De variabele hypotheekrente in Duitsland ligt op circa 1,5 procent. De Duitsers willen maximaal 70 tot 100 procent van de koopsom financieren, afhankelijk van het inkomen van de aanvrager, de gezinssituatie en de staat van de woning.

De Duitse banken zwemmen in het geld en willen daarom in Nederland investeren. De bemiddelaar van Adfinis:

Duitse banken hebben in tegenstelling tot Nederlandse banken geen financieringsproblemen. Hier lost iedereen keurig af. Aflossingsvrij bestaat niet. Daardoor zijn de schulden laag en hebben Duitse banken veel meer spaargeld om uit te lenen. Op de verzadigde Duitse hypotheekmarkt kunnen ze dat niet kwijt. Duitse banken zien ook dat er op de Nederlandse markt weinig concurrentie is en dat de rentes daar hoog zijn. Dat maakt Nederland erg interessant.

De Volkskrant: Duitse banken komen naar Nederland met goedkope hypotheken

cc-foto: Arcades

Geef een reactie

Laatste reacties (59)