Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitsers maken zich amper zorgen over integratie

  •  
24-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
2613816166_73896f1154_z
Een meerderheid van de Duitsers is voor het opnemen van vluchtelingen, ook als hun land het enige zou zijn in de Europese Unie die dat doet. Dit blijkt uit een nieuw rapport dat werd geschreven in opdracht van het Stiftungen für Integration und Migration (SVR), dat zich bezig houdt met onderzoek naar integratie en migratie.
Het SVR houdt een zogenaamde Integratie Barometer bij. Voor dit rapport vragen onderzoekers Duitsers met verschillende culturele achtergronden naar hun ervaringen met integratie. Hieruit komt naar voren dat zo’n driekwart van alle ondervraagden de komst van vluchtelingen niet als gevaar voor de huidige welvaart ziet. Dit cijfer is min of meer stabiel gebleven sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië. Als gevolg van die oorlog vluchtten veel mensen naar Europa. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei hierover in 2015: ‘Wir schaffen das’ (het lukt ons wel; red.). Die uitspraak blijkt achteraf gezien terecht te zijn geweest.
Slechts in de gebieden in en rond de grote steden Berlijn, Hamburg en Bremen is er verdeeldheid over de opvang van vluchtelingen. Met name de wijze waarop zij worden gehuisvest is een discussiepunt, blijkt uit de Integratie Barometer. Daarnaast zien de meeste ondervraagden Duitsland als een prestatiemaatschappij, waarbij het niet uitmaakt welke culturele achtergrond je hebt. Sociale achtergrond wordt wél door een meerderheid gezien als een belemmering om vooruit te komen. Dit wordt onderschreven door Duitsers met verschillende culturele achtergronden, schrijven de onderzoekers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.