2

Duitsers melden zich massaal als ebola-vrijwilliger

2000 vrijwilligers op de teller … Burgers en militairen reageren op oproep minister

In Duitsland hebben zich in twee dagen tijd 2000 vrijwilligers gemeld om in West-Afrika ebola te bestrijden. Daartoe had de Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen opgeroepen.

Der Spiegel meldde gisteren dat er zich 500 vrijwilligers hebben gemeld. In één dag zijn daar nog eens 1500 bijgekomen. Von der Leyen zegt overweldigd te zijn door de respons. Daar voegde ze aan toe dat ze nu wil kijken wie beroepsmatig interessant is om in te zetten.

De vrijwilligers die zich meldden zijn millitairen maar ook burgers die voor de Duitse defensie werken. Van der Leyen gaf aan dat er dringend behoefte is aan artsen, verpleegkundigen, technici en logistieke experts.

Von der Leyen riep maandag militairen en vrijwilligers op zich te melden. De deelnemers zullen allereerst een training krijgen over de crisisuitbraak. Ook medisch personeel wordt bijgeschoold ter voorbereiding op de plaatselijke omstandigheden. En in de derde plaats wil de minister de veiligheid van haar vrijwilligers garanderen. “Wie ziek is wordt naar huis gevlogen.”

Samen met Frankrijk is Duitsland bezig geweest met het bouwen van plaatselijke ziekenhuizen in ebolagebieden. In Liberia is de nood hoog en worden geïmproviseerde ziekenhuizen met 300 bedden neergezet. Ook wordt bijna dagelijks 100 ton aan hulpgoederen getransporteerd naar de rampgebieden. Daarbij wordt Dakar in Senegal gebruikt als transporthub.

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) luidt de alarmklok. Als er nu niet extra hulp komt, dreigen er de komende maanden nog eens honderdduizenden slachtoffers bij te komen. In West-Afrika zijn Liberia, Sierra Leone en Guinee het zwaarst getroffen. In de afgelopen maanden vielen er bijna drieduizend doden.

Bundeswehr: 500 Freiwillige melden sich für Ebola-Einsatz
RTL.de: Ungewöhnlicher Appell im Kampf gegen Ebola: Von der Leyen sucht freiwillige Helfer in der Bundeswehr

Geef een reactie

Laatste reacties (2)