Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitsers mogen voortaan staatshoofden beledigen

  •  
08-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Jan_Böhmermann_in_Rostock_2014_05
Duitsers mogen binnenkort naar hartenlust staatshoofden beledigen. De nu nog bestaande wet daartegen zal worden verwijderd. Dat heeft de Bundesrat vrijdag besloten. De wet kwam vorig jaar onder vuur te liggen, toen komiek Jan Böhmermann voor de rechter moest verantwoorden waarom hij in zijn tv-programma een satirisch gedicht over de Turkse president Erdogan had voorgedragen.
In het gewraakte gedicht beschuldigde Böhmermann de Turkse president onder meer van terrorisme en een amoureuze voorkeur voor geiten. Dat was tegen het zere been van Erdogan, die prompt van de Duitse autoriteiten eiste dat een onderzoek naar Böhmermann werd ingesteld. Met dank aan de wet tegen belediging van staatshoofden gebeurde dat, tot grote woede van een fors deel van de Duitse bevolking.
De openbaar aanklager bepaalde uiteindelijk dat het gedicht onder de artistieke vrijheid viel, waardoor een strafbaar feit niet kon worden bewezen. Na alle ophef rond Böhmermann en de discussie die ontstond over de vrijheid van meningsuiting, had Bondskanselier Angela Merkel al gezegd dat wat haar betreft de clausule over het beledigen van een staatshoofd uit de wet wordt geschrapt. Dat gaat nu dus officieel gebeuren.
cc-foto: Jonas Rogowski  / bron: De Morgen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.