Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitsers redden Grieken

  •  
29-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Update: Duits parlement stemt voor uitbreiding reddingspakket eurolanden…
In Duitsland stemt het parlement vandaag over de uitbreiding van het reddingspakket aan eurolanden in crisis. Er is al een meerderheid vóór de extra hulp, de grootste oppositiepartijen de Groenen en de SPD stemmen namelijk in. Desalniettemin wordt het een spannende dag voor Bondskanselier Angela Merkel. Zij moet een ‘kanseliersmeerderheid’ behalen – een meerderheid binnen haar regeringspartijen moet voor de plannen stemmen – anders verzwakt haar positie enorm. Volgens sommige commentatoren zijn nieuwe verkiezingen dan onvermijdelijk.
Update 12.15:
Zoals verwacht heeft een meerderheid van de Bondsdag ingestemd met een verhoging van het noodfonds. Van de 611 parlementariërs stemden er 523 voor en 85 tegen. Drie parlementariërs onthielden zich van stemming. Dertien leden van Merkel’s regeringspartijen stemden niet voor de plannen, waardoor ze een nipte overwinning heeft behaald.
Merkel heeft in juli met andere regeringsleiders van EU-landen besloten het noodfonds te versterken vanwege de groeiende problemen in Griekeland. Duitsland verhoogt haar bijdrage in het plan van 123 miljard naar 211 miljard. Het Duitse parlement heeft het laatste woord over de instemming.
De Bondsdag telt 620 parlementariërs. Een meerderheid voor het plan lijkt al bezegeld omdat de Groenen en de SPD instemmen met de plannen. Wat betreft Merkels eigen achterban zal het nog spannend worden. Van de 330 liberalen (FDP) en christen-democraten (CDU/CSU) moeten er 311 voor stemmen. Twee weken geleden keurden meer dan negentien de plannen nog af, maar bij een teststemming op dinsdag haalde Merkel wel de meerderheid.
Het begin van het debat in het parlement stond onder meer in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Volker Kauder, voorzitter van Merkel’s CDU/CSU, noemde de oorlog om aan te geven hoe belangrijk vrede in Europa is. Ook Peer Steinbrück van oppositiepartij SPD refereerde aan WOII om het belang van het akkoord te onderstrepen. Steinbrück herinnerde de Bondsdag aan de oorsprong van de Europese Unie na de oorlog, en aan hoe Duitsland haar voordeel heeft gehaald uit de Unie.
De stemming is uitgesteld naar half twaalf. Naar verwachting zal de uitslag rond kwart over twaalf bekend zijn.
Bekijk hier het debat in het Duitse parlement.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.