21

Duitsland doet onkruidverdelger Roundup per 2024 in de ban

Vanaf 1 januari 2024 is het in Duitsland niet meer toegestaan om het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat te gebruiken. Dat heeft de SPD-minister van Milieu venja Schulze bekendgemaakt. Het verbod maakt onderdeel uit van een plan van de Duitse regering om insecten beter te beschermen. Vanaf volgend jaar wil de regering het gebruik van het middel, dat ook bekend staat onder de merknaam Roundup, flink gaan terugdringen.

Glyfosaat werd in de jaren zeventig op de markt gebracht en is sinds begin deze eeuw behoorlijk omstreden. In verschillende plaatsen is het middel verboden. Vorige maand werd bekend dat het chemieconcern Bayer, dat Roundup door een overname van branchegenoot Monsanto in handen kreeg, 8 miljard dollar wil betalen om Amerikaanse rechtszaken te schikken van mensen die zeggen dat ze kanker hebben gekregen door het gebruik van de onkruidverdelger.

Anderhalf jaar geleden besloten de lidstaten van de lidstaten van de Europese Unie om het gebruik van glyfosaat nog vijf jaar toe te staan. Duitsland stemde daar destijds voor. Dat leidde tot spanningen in de coalitiebesprekingen die op dat moment plaatsvonden. De SPD was tegen de verlenging.

Cc-foto: Ron van den Berg

Geef een reactie

Laatste reacties (21)