76

Duitsland dreigt grenzen te sluiten

'Als er geen oplossing voor de vluchtelingencrisis wordt gevonden, komt er mogelijk een einde aan het vrije Europese verkeer'

Europa moet een oplossing vinden voor de vluchtelingencrisis. Wordt die niet gevonden, dan komt er mogelijk een einde aan het vrije verkeer in Europa. Daarvoor waarschuwt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken in Luxemburg. Volgens de minister wil Duitsland geen terugkeer van grenscontroles maar sluit hij het ook niet uit als het land zich daartoe gedwongen voelt.

De Europese Commissie wil Griekenland en Italie ondersteunen in de druk die de bootvluchtelingenproblematiek oplevert voor beide landen. Daarom kwam de EU met het plan om 40.000 asielzoekers te spreiden over Europa. Maar dat idee stuitte op veel verzet onder de lidstaten.

Het zijn vooral de Oost-Europese landen die de verplichte opvang van bootvluchtelingen niet zien zitten. Nederland en Duitsland willen wel onderhandelen over de verdeelsleutel. Waarschijnlijk wordt volgende week pas een besluit genomen wanneer de regeringsleiders van de EU-landen samenkomen. 

Elsevier: Duitsland waarschuwt voor sluiting grenzen 

NOS: EU-ministers praten over verdeelsleutel vluchtelingen

Cc-foto: GW1

Geef een reactie

Laatste reacties (76)