11

Duitsland eist sluiting problematische Franse kerncentrale

Sinds de oprichting van kerncentrale Cattenom nabij Duitse grens moesten veiligheidstroepen 750 keer uitrukken 

De Duitse minister-president van Saarland Peter Müller eist onmiddellijke sluiting van één van ’s wereld grootste kerncentrales in het Franse Lothringen. Kerncentrale Cattenom ligt twaalf kilometer van de Duitse grens bij Saarland en kent een problematische verleden. Müller wil er na de catastrofe in Japan geen doekjes om winden. Hij vreest voor de veiligheid van de inwoners van Saarland, schrijft hij aan de Franse president Nicolas Sarkozy.

Eind vorig jaar stemde CDU politicus Müller nog voor voortzetting van het werk in de kerncentrale. De Partij van Bondskanselier Angela Merkel leed verlies bij de regionale verkiezingen en had nog een optie om aan de macht te komen door een coalitie aan te gaan met de FDP. Toen gaf Müller nog aan de uitbreiding van de kerncentrale niet zijn prioriteit heeft, maar dat hij een ‘veilige, betaalbare en duurzame energievoorziening’ wil realiseren, schrijft de Frankfurter Allgemeine.

De ramp met de Japanse kerncentrale Fukushima I veranderde echter zijn standpunt. In zijn brief aan Sarkozy blijft diplomatieke taal uit. Hij eist dat Cattenom zo snel mogelijk op non-actief wordt gezet.

Cattenom heeft vier reactoren en een capaciteit van 5200 megawatt. Volgens de Saarlandse minister van Milieu Simon Peter zijn er al sinds de oprichting in 1986 problemen met de kerncentrale. Zeker 750 keer moesten veiligheidstroepen ingrijpen en diverse keren raakten werknemers besmet door onveilige werksituaties.

cc-foto: Toucan Radio

Geef een reactie

Laatste reacties (11)