Laatste update 14:48
98

Duitsland geeft niet toe aan populistisch rechts

Terwijl populistisch rechts in heel Europa aan een opmars bezig is, lijken de meeste Duitsers het hoofd koel te houden. Zelfs na Keulen en Parijs. Een nieuwe poll geeft de uiterst rechtse partij AfD (Alternative für Deutschland) weliswaar voor het eerst 11,5 procent van de stemmen, maar dat is bij lange niet de ‘Rechtsrutsch’ die gevreesd werd. CDU/CSU, de partij van bondskanselier Merkel, behaalde 35 procent, de socialisten 21,5 procent, de Groenen en klein links (Die Linke) beiden 10 procent en de liberalen 6 procent.

bild

Ook behoeft het beeld dat de Duitse gastvrijheid zijn grenzen bereikt zou hebben enige nuancering. Een onderzoek van de Protestantse kerk laat zien dat 51 procent van de Duitsers geen probleem heeft met asielcentra in zijn eigen omgeving. Niet alleen is dat 20 procent meer dan in de meeste andere Europese landen, 13 procent van de ondervraagde Duitsers geeft aan bereid te zijn thuis vluchtelingen op te vangen. 37 procent van de Duitse bevolking gaf in 2015 geld aan organisaties die vluchtelingen helpen en 48 procent zegt zich neer te leggen bij hogere belastingen, moest de opvang van vluchtelingen daartoe leiden. Wellicht de meest veelzeggende uitkomst is dat maar liefst 85 procent aangeeft banger te zijn voor de opmars van extreem-rechts dan van de gevolgen van de instroom van een miljoen vluchtelingen vorig jaar.

Newsmonkey: Zelfs na Keulen geen doorbraak voor populistisch rechts in Duitsland

Correctie: in het artikel wat vanmorgen verscheen stond, evenals in de brontekst van Newsmonkey, abusievelijk vermeld dat bovenstaande informatie afkomstig was uit een nieuwe Yougov-enquête. De recente peilingen komen van Bild.de en de cijfers uit de tweede alinea zijn afkomstig uit een Focus-artikel van december 2015.

Geef een reactie

Laatste reacties (98)