3

Primeur in Duitsland: homostel geeft elkaar het ja-woord

Het allereerste Duitse huwelijk tussen twee mensen van dezelfde sekse is een feit. In Berlijn gaven Karl Kreile en Bodo Mende elkaar het ja-woord, omring door ruim honderd vrienden, familieleden en kennissen.

In Duitsland is een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht nu pas mogelijk. In juni ging het parlement akkoord met een wetswijziging daarover, nadat eerder onder meer het CDU van Angela Merkel zich daar altijd stevig tegen had verzet. Sinds 2001 was het voor homostellen wel mogelijk een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Daarbij was het echter niet mogelijk om ook samen kinderen te adopteren en dat kan vanaf nu wel.

Krelle en Mende hadden de primeur, maar naar verwachting zullen zondag in Berlijn nog acht homoseksuele stellen met elkaar in het huwelijk treden. Ook elders in Duitsland worden huwelijken voltrokken.

In juni besloot Merkel dat binnen haar CDU hoofdelijk gestemd mocht worden over de kwestie. Eerder mochten CDU-Bondsdagleden niet van het officiële partijstandpunt wijken. Die gewijzigde opstelling van Merkel leidde ertoe dat in totaal een meerderheid van 393 parlementariërs, waaronder ook veel CDU’ers, voor stemden. Merkel zelf stemde samen met nog 225 politici tegen.

Bron: NOS / cc-foto: Nic McBride

Geef een reactie

Laatste reacties (3)