22

Duitsland komt met speciale verkeerslichten voor smartphone-junkies

Schermafbeelding 2016-04-26 om 21.24.27Vijftien jaar geleden was het nog volledig ondenkbaar dat mensen naar hun telefoon starend over straat liepen. Bellen? Dat deed je thuis. Sms’en hadden we nog nooit van gehoord. Tegenwoordig kijkt niemand meer op van aan hun mobiele telefoon gekluisterde voetgangers. Al was het maar omdat vrijwel iedereen aan zijn mobiele telefoon gekluisterd lijkt te zijn. Uit een onderzoek van de Universiteit van Washington bleek dat één op de drie Amerikanen sms’t of mailt tijdens het lopen. In Europa zou ongeveer twintig procent van de voetgangers regelmatig afgeleid zijn door hun mobiele telefoon.

Nieuw verkeerslicht
Maar daar hebben ze in Duitsland nu een oplossing voor bedacht. In Augsburg en Keulen zijn er naast de traditionele verkeerslichten voor voetgangers ook speciale verkeerslichten voor smartphone-gebruikers: de zogeheten ‘lanelights’ zitten in de grond aan de rand van de zebra. Zo zien de altijd naar beneden starende telefoongebruikers tenminste dat het licht op rood staat tijdens het lopen, want voor zich kijken doen ze amper nog.

De nieuwe verkeerslichten werden bedacht nadat een meisje van vijftien onder een tram kwam en overleed. Ze had de tram niet gezien omdat ze naar haar mobiele telefoon zat te kijken.

‘Smombies’
Duitsland is niet het eerste land dat speciale maatregelen treft voor sms’ende en mailende voetgangers. In China wordt sinds 2014 geëxperimenteerd met speciale voetpaden voor zware gebruikers van mobiele telefoons, in het engels ook wel ‘smombies’ genoemd, een samentrekking van zombie en smartphone.

Ook in andere steden in Duitsland wordt nu gediscussieerd over de vraag of de smartphone-verkeerslichten ingevoerd moeten worden. Maar in Berlijn willen ze er vooralsnog niets van weten. De Berliner Zeitung schrijft dat niet iedereen er even enthousiast over is en dat sommigen het vooral verspilling van belastinggeld vinden. De voorzitter van het Berlijnse bureau voor stedelijke ontwikkeling en milieu, Martin Pallgen, zegt dat het een aardig idee is, maar dat voetgangers zich uiteindelijk gewoon aan de geldende verkeersregels moeten blijven houden en dat is: goed voor je kijken en rekening houden met anderen in het verkeer. Een uitzondering voor sms’ende mailende mensen ziet hij niet zitten.

Strafbaar
In Oostenrijk stelde een psycholoog onlangs voor om het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het oversteken strafbaar te stellen. Volgens Gregor Bartl, die niet alleen psycholoog maar ook verkeersdeskundige is, kennen mensen de gevaren wel, maar staan ze er alleen bij stil als ze erop worden gewezen. Nog te vaak gebeurt het dat mensen druk zijn met berichtjes sturen of andere dingen doen op hun smartphone en ondertussen volledig afgeleid de straat oversteken.

Vorig jaar vertelden bestuurders van het Haagse openbaar vervoerbedrijf HTM dat ze ongeveer veertig keer per dag op hun rem moeten trappen omdat een voetganger of fietser zijn telefoon belangrijker vindt dan de verkeersveiligheid. Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleitte toen in het AD voor nieuwe wetgeving om dit probleem aan te pakken.

Lees: ‘Psycholoog: ‘Verbied smartphonegebruik tijdens het oversteken

Beeld: Youtube

Geef een reactie

Laatste reacties (22)