29

Duitsland maakt vaccinatie tegen mazelen verplicht

Vaccineren tegen mazelen wordt verplicht in Duitsland. Woensdag nam het kabinet een besluit om met ingang van maart volgend jaar alle schoolgaande kinderen tegen de besmettelijke ziekte in te enten.

Ouders die vaccinatie weigeren lopen de kans dat hun kinderen niet worden toegelaten op scholen of bij andere voorzieningen. Daarnaast kan een boete van maximaal 2500 euro worden opgelegd. De vaccinatieplicht geldt niet alleen voor kinderen, ook volwassenen die werkzaam zijn op bijvoorbeeld scholen, opvangcentra of in medische instellingen, moeten een vaccinatiebewijs kunnen overleggen.

Wereldwijd is de laatste jaren het aantal besmettingen met de mazelen fors gestegen. In Duitsland werden in 2018 zeker 543 mensen besmet met de mazelen, na de eerste paar maanden van dit jaar stond de teller al op 400.

Ook in Nederland neemt het aantal meldingen van mazelen toe. Zo is op Urk deze maand een uitbraak van de ziekte vastgesteld en eerder dit jaar raakten op een Haags kinderdagverblijf meerdere kinderen besmet. Van een vaccinatieplicht is in Nederland echter voorlopig nog geen sprake. Begin juli adviseerde een speciale commissie nog dat ouders wel op het weigeren van vaccinaties mogen worden aangesproken, maar dat van verplichting vooralsnog geen sprake hoeft te zijn.

Bron: NOS / cc-foto: CDC Global

Geef een reactie

Laatste reacties (29)