Laatste update 20 januari 2016, 23:45
151

Duitsland: ‘Nieuwe dimensie van haat’ na Keulen

Veertig procent is negatiever gaan denken over 'buitenlanders' ... Toch groeit ook de roep om op te treden tegen seksisme én racisme

Wat zich precies heeft afgespeeld met oud en nieuw in Duitsland is nog steeds niet bekend. Hoeveel mensen zich schuldig hebben gemaakt aan aanranding, verkrachting of het lastigvallen van anderen, wie deze onruststokers waren of waar ze vandaan komen: we weten het tot op heden nog steeds niet. Dat onder hen vluchtelingen zaten, of mannen van Noord-Afrikaanse afkomst, of Arabische mannen, is door media veel gemeld, of het waar is en in hoeverre het er toe doet zal in de toekomst moeten blijken. Toch is er al een netto resultaat en die ervoeren buitenlanders in Keulen afgelopen weekend, waar een grote groep Duitsers als vermoedelijke wraakactie twee Pakistani en een Syriër bij een aanval verwondden. En bruto resultaat lijkt nu ook binnen: uit een enquête blijkt dat 40 procent van de Duitsers negatiever is gaan denken over buitenlanders.

De Duitse krant Süddeutsche Zeitung schrijft dat racistische en anti-islamitische opvattingen de afgelopen tijd al fors toenamen. “Gebeurtenissen als in Keulen woekeren de islamofobie weer aan, omdat moslims dan onder algemene verdenking worden geplaatst”, aldus Aiman Mazyek van de Centrale raad van moslims in de Duitse krant.

Lichtpuntje: dat 40 procent negatiever is gaan denken over buitenlanders betekent dat een meerderheid van de bevolking dat niet doet. De roep om het over seksueel geweld te hebben, zonder daarbij in een racistische kramp te schieten, neemt ook toe. Een demonstratie van leden van de extreem-rechtse Pegida afgelopen zaterdag, kon rekenen op een tegengeluid. Zo’n 2500 vrouwen verzamelden zich in Keulen om te demonstreren tegen seksisme én racisme. De demonstratie van Pegida liep overigens uit de hand. Op last van de politie moest deze zelfs vroegtijdig beëindigd worden; een journalist raakte gewond, agenten werden bekogeld met flessen en vuurwerk – waar de daders op Oudejaarsnacht overigens ook een handje van hadden -, een aantal omstanders zou snijwonden in het gezicht hebben opgelopen, ook is een nog onbekend aantal demonstranten opgepakt.

Süddeutsche Zeitung: Zentralrat der Muslime klagt über “neue Dimension des Hasses”

Geef een reactie

Laatste reacties (151)