244

Duitsland stopt met kernenergie

Update: Nederland houdt vast aan bouw tweede kerncentrale in Borssele... Laatste centrale in Duitsland in 2022 dicht

De Duitse regering heeft vannacht besloten volledig met kernenergie te stoppen.

Dat meldt Der Spiegel. Uiterlijk 2022 moeten de laatste centrales gesloten zijn. In 2002 nam de Rood-Groene coalitie al hetzelfde besluit, maar dat werd door Merkel na haar aantreden teruggedraaid. Nu komt ze daar op terug. In Duitsland wordt al jaren massaal geprotesteerd tegen kernenergie. De protesten verhevigden na de kernramp in Fukushima.

Update 11.40

Regeringspartijen VVD en CDA hebben aangekondigd vast te houden aan het plan om in Borssele een tweede kerncentrale te bouwen. Wat Duitsland doet, doet er niet toe, is het standpunt van de partijen.

Volgens VVD-Kamerlid René Leegte heeft Duitsland bij het nemen van de beslissing bovendien niet goed nagedacht. De VVD weet het beter:

Dit betekent niks voor het Nederlandse debat. Duitsland wil 25 procent duurzame energie opwekken. Dan zullen ze moeten importeren en laat je niks wijsmaken: dat wordt Franse kernenergie.

Het CDA reageert terughoudender. Gerda Verburg zegt alert en heel goed te blijven kijken naar de onwikkelingen in Duitsland maar, “dit is geen aanleiding om ons standpunt 180 graden te draaien”, dat schrijft het Dagblad van het Noorden.

Geef een reactie

Laatste reacties (244)