15

Duitsland vliegt uit de bocht met massakampen voor vluchtelingen

Merkel probeert brug te slaan tussen CSU en SPD, maar coalitiepartner SPD niet gecharmeerd van plannen om vluchtelingen in 'transitzones' op te slaan

Duitsland heeft tot nu toe op veel lof kunnen rekenen over de wijze waarop het land omgaat met de vluchtelingencrisis. Angela Merkel heeft vluchtelingen tot nu toe met open armen ontvangen, maar de Duitse christendemocratische combinatiepartij CDU-CSU vliegt met een nieuw idee toch wel uit de bocht. CDU-CSU wil vluchtelingen namelijk in transitzones stoppen.

De zogenoemde transitzones worden centra aan de grens. Daar worden asielzoekers vastgehouden totdat duidelijk is of hun asielaanvraag kansrijk is of niet. Op basis daarvan mogen ze het land in. Of niet.

De Duitse coalitie bestaat uit CDU, CSU en SPD. Laatstgenoemde is fel tegen de vorming van ‘massakampen in niemandsland’, zoals minister van Justitie, Heiko Maas de transitzone noemt.

Thomas Oppermann, voorzitter van de sociaaldemocraten:

Ik ben tegen het opzetten van huizen van bewaring voor duizenden vluchtelingen aan de grens. Zoiets is in de praktijk helemaal niet realiseerbaar en bovendien humanitair niet in orde.”

Merkel laveert in feite tussen CSU en de SPD. CSU-leider Horst Seehofer dreigde vorige week nog zelfstandig noodmaatregelen te zullen treffen als de regering de instroom van het aantal vluchtelingen aan de zuidgrens niet snel stopt. Om tegemoet te komen aan CSU zegt Merkel dat er in wezen niets mis is met het idee van transitzones, al erkent ze wel dat het geen oplossing is voor de toestroom van vluchtelingen.

Overigens moet nog maar blijken of dergelijke transitzones echt haalbaar zijn. De zones zouden namelijk onder ‘noodmaatregelen’ vallen, waardoor ze maximaal 2 maanden mogen duren. Voor langdurigere noodmaatregelen beslist de Raad van Europese ministers. Ook is het nog maar de vraag of het lukt om in een paar weken leefbare woonomstandigheden te creëren, die er niet uit komen te zien als massa-gevangenissen, zoals SPD beweert.

De Volkskrant: Duitse coalitie komt met omstreden oplossing voor vluchtelingen

cc-foto: Metropolico.org

Geef een reactie

Laatste reacties (15)