88

Duitsland voert tijdelijk grenscontroles weer in

'Dublin-afspraken moeten weer in acht genomen worden'

Duitsland doet beroep op een uitzonderingsregel in het Schengenverdrag en voert per direct grenscontroles in aan de grens met Oostenrijk. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) op een persconferentie bekendgemaakt. Daarmee moet chaos en groei van de vluchtelingenstroom voorkomen worden.


Veel vluchtelingen proberen hals over kop Duitsland te bereiken, het EU-land dat zich tot nu het grootmoedigst heeft betoond in de opvang van de ontheemden. Zaterdag arriveerden nog 13.000 vluchtelingen in München. Eerder vandaag constateerde de Duitse minister van Transport, de CSU’er Alexander Dobrindt, al dat de limiet was bereikt. De plaatselijke tv-zender waarschuwde voor een crisis omdat de stad de toestroom niet meer aankon. Overwogen werd de Olympiahalle, de sporthal waar in 1972 de Olympische Spelen plaatsvonden, open te stellen als opvangruimte.

Duitsland vindt dat de Dublin-regels, waarbij vluchtelingen blijven in het land waar ze als eerste aankomen totdat duidelijkheid is of ze in aanmerking komen voor een verblijfsstatus, weer in acht genomen moet worden. Voor duizenden vluchtelingen betekent dat ze in kampen in Griekenland en Italië vast blijven zitten. De minister benadrukte dat Duitsland vluchtelingen bescherming zal blijven bieden volgens de Duitse en internationale regels. Met het tijdelijk invoeren van de grenscontroles en andere maatregelen, zo is vandaag het treinverkeer vanuit Oostenrijk stilgelegd, probeert de Duitse regering tijd te winnen om de acute problemen met de opvang van vluchtelingen op te lossen.

Geef een reactie

Laatste reacties (88)