Laatste update 15:48
29

Duizenden actievoerders vanuit heel Europa bezetten Duitse bruinkoolmijn

Zaterdagochtend hebben duizenden actievoerders een Duitse bruinkoolmijn bezet, die de grootste CO2 bron van Europa zou zijn. Ze doen dit één dag voor de VN Klimaattop in Bonn begint.

Twee jaar geleden werd in de klimaatconferentie in Parijs het historische akkoord gesloten waarbij werd afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen sterk terug te dringen, in een poging om verregaande klimaatverandering tegen te gaan. Volgens recente onderzoeken nemen de broeikasgassen in de atmosfeer rondom de aarde echter juist toe. Daarom zijn duizenden mensen uit heel Europa samen gekomen en hebben ze de bruinkoolmijn bezet om van hun regeringen te eisten dat er urgente actie wordt genomen en dat het gebruik van fossiele brandstoffen radicaal wordt verminderd.

In een verklaring zeggen de actievoerders het volgende:

De afspraken die in Parijs gemaakt zijn, zijn heel duidelijk: we moeten de wereldwijde temperatuurstijging onder de 1,5 graden houden om de ergste klimaatontwrichting te voorkomen. Maar regeringen en bedrijven doen veel te weinig om dit doel te halen. Dat is volstrekt onverantwoord en bedreigt ons allemaal. Daarom nemen we nu het heft in eigen hand om de enorme destructie die gepaard gaat met fossiele brandstoffen te stoppen

Een van de Nederlandse deelnemers erkent dat de actie misschien niet legaal is. Maar, zegt hij,  de actie is ‘wel legitiem in de context van wat er gaande is’. Volgens de actievoerders wordt er door de bruinkoolindustrie meer dan een ton CO2 uitgestoten per seconde. Ze noemen de bruinkoolindustrie in het Duitse Rijnland, vlakbij de locatie van de klimaattop, de grootste bron van CO2 in Europa. De mijnen zullen sowieso open blijven tot 2045 en daarna zijn er volgens de actievoerders zelfs plannen om de mijnen verder uit te breiden, in plaats van ze terug te schalen.

De actievoerders werken samen met de Pacific Climate Warriors, afkomstig van een eilandgroep in de Stille Oceaan die nu al ernstige gevolgen ondervindt van de stijgende zeespiegel. Vanuit Nederland is onder andere stichting Fossielvrij NL en de actiegroep Code Rood bij de bezetting betrokken.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)