17

‘Duizenden bedrijven werken mee aan spionageprogramma VS’

Bedrijven ruilen eigen data voor toegang tot geheime informatie

Duizenden bedrijven in allerlei branches werken nauw samen met de Amerikaanse veiligheidsdiensten. De firma’s ruilen gevoelige informatie voor bepaalde voordeeltjes, bijvoorbeeld toegang tot geheime informatie. Dat meldt de Volkskrant op basis van berichtgeving op het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Persbureau Bloomberg baseert zich op zijn beurt op vier anonieme bronnen die bekend zijn met de werkwijze, die veel verder zou gaan dan wat klokkeluider Edward Snowden de afgelopen dagen heeft onthuld. Het zou onder meer gaan om bedrijven uit de financiële sector en de technologische industrie en om fabrikanten van hard- en software. De informatie zou door de veiligheidsdiensten niet alleen worden gebruikt om het land te beschermen, maar ook om computers van tegenstanders te infiltreren, zo schrijft de Volkskrant.

Zo’n samenwerking tussen commerciële partijen en veiligheidsdiensten is overigens legaal, merkt Bloomberg op. Het persbureau komt niet met een lijst met firma’s die een dealtje zouden hebben met de veiligheidsdiensten, maar in het artikel passeren bedrijven als Microsoft, AT&T, Verizon en McAfee de revue.

Aanslagen voorkomen
De regering Obama is intussen druk met de verdediging van het massaal verzamelen van telefoon- en internetgegevens van burgers. Om duidelijk te maken dat PRISM, het programma dat het dataverkeer monitort, de veiligheid ten goede komt, is donderdag bekend gemaakt dat in ieder geval twee aanslagen zijn voorkomen. Een woordvoerder van president Barack Obama zei dat bomaanslagen op de metro van New York en op een Deense krant zijn verijdeld dankzij de inspanningen van inlichtingendienst NSA.

Beide complotten speelden zich af in 2009. De hoogste baas van de NSA, generaal Keith Alexander, stelde eerder al dat mogelijk tientallen terroristische aanvallen zijn voorkomen door het werk van zijn organisatie. Hij beloofde al met voorbeelden te zullen komen, zo meldt de Volkskrant.

Eerder op Joop: Klokkenluider PRISM-schandaal maakt zich bekend

Lees ook de opinie van Han van der Horst: Snowden handelde juist wel uit moreel besef

Volkskrant: Duizenden bedrijven wisselen data uit met Verenigde Staten

Volkskrant: Aanslag op metro New York voorkomen dankzij PRISM

Geef een reactie

Laatste reacties (17)