27

Duizenden damherten in Noord-Holland zullen worden afgeschoten

GroenLinks was ertegen, de Partij voor de Dieren was ertegen, beide partijen dienden zelfs een motie in, maar tevergeefs: donderdag besloot de rechter dat de provincie Noord-Holland komende vijf jaar tweeduizend damherten mag laten afschieten.

Volgens het bestuur van Noord-Holland gebeuren er teveel ongelukken met de herten en zijn ze een gevaar voor de verkeersveiligheid. Vorig jaar zouden er 61 aanrijdingen met een damhert zijn geweest.

De afgelopen vijf jaar is het aantal damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen flink gegroeid, verzesvoudigd zelfs. Er leven er nu zo’n 3.800. Daarom mogen er nu 2000 herten worden neergeschoten.

En volgens de rechter is duidelijk genoeg aangetoond dat andere maatregelen, zoals een veerooster, niet voldoende hebben gewerkt. Maar de faunabescherming vindt dat de conclusie getrokken is op basis van rammelende rapporten, schrijft NRC.

Willem van er Sloot, ook wel bekend als ‘de hertenfluisteraar van Zandvoort’, is het volstrekt oneens met het oordeel van de rechter. Van der Sloot jaagt dagelijks in alle vroegte de herten die in de woonwijken komen terug naar de duinen. Van der Sloot weet het zeker: het is de corrupte politiek die achter de beslissing zit om de herten af te schieten, zegt hij in een reportage van PaduaTV.

Niek Meijer, de burgemeester van Zandvoort, ziet niets in de aanpak van hertenfluisteraar van der Sloot. De populatie moet beheerd worden, dat is al veel te lang niet meer gedaan, aldus de VVD-burgemeester

Beeld: Rob van Hilten

Geef een reactie

Laatste reacties (27)