3

Duizenden de straat op in Madrid tegen anti-abortuswet

Abortus sinds 2010 toegestaan in Spanje ... Regering van premier Rajoy wil de wet omdraaien en abortus alleen onder zeer strenge voorwaarden toestaan

Duizenden vrouwen en mannen zijn zaterdag in Madrid de straat opgegaan. Ze demonstreerden tegen het plan van de regering van premier Rajoy om de abortuswet in het land terug te draaien. Sinds 2010 kunnen vrouwen tot 14 weken in hun zwangerschap abortus plegen, als het aan de regering ligt wordt daar een einde aan gemaakt. Alleen na een verkrachting of wanneer het leven van de vrouw in gevaar is door de zwangerschap, zou abortus nog toegestaan zijn.


Met nieuwe wet wordt Spanje tientallen jaren teruggegooid, betogen de demonstranten. Het gevolg ervan is dat vrouwen over de grens opzoek zullen gaan naar plekken waar ze alsnog abortus kunnen plegen.

“De wet zet ons veertig jaar terug. Ik heb twee dochters, die hierdoor zouden kunnen worden beïnvloed. Ik denk aan de vrijheden van alle vrouwen in het algemeen”, verklaarde één van de demonstranten tegenover The Local.

De demonstranten trokken door de straten van Madrid naar het ministerie van Justitie, alwaar ze het aftreden van de verantwoordelijke minister van Justitie, Alberto Ruiz-Gallardon eisten.

Het wetsvoorstel zorgt al weken voor spanningen in Spanje. Europarlementariër Sophie in ’t Veld hield eerder in januari bovenstaand vlammend betoog in het Europarlement, waarin ze haar steun voor de Spaanse vrouwen. In ’t Veld zei onder meer: “Als vrouwen competent genoeg zijn om, laten we zeggen, Duitsland of het IMF, te besturen, dan zijn vrouwen toch zeker ook competent genoeg om te beslissen over hun eigen lichaam.”

Geef een reactie

Laatste reacties (3)