Laatste update 16:07
122

Duizenden deelnemers aan mars tegen racisme

In Amsterdam hebben enkele duizenden mensen meegelopen in een mars tegen racisme, een jaarlijkse antiracismedemonstratie. Het protest begon vanmiddag om 2 uur op de Dam en eindigde bij de Dokwerker, het monument voor de Februaristaking. De demonstratie is georganiseerd door het Comité 21 Maart, dat vernoemd is naar de Internationale Dag tegen Racisme, en werd dit jaar ondersteund door meer dan honderd organisaties. De demonstratie komt een week na de extreemrechtse aanslag in Christchurch en een paar dagen na de verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie.

Woordvoerder van het Comité, Abdou Menehbi:

Door de hele wereld zien we dat extreemrechts in opkomst is en hoe racisme tegen moslims en vluchtelingen wordt genormaliseerd. Dit jaar wordt er daarom rond de Internationale Dag tegen Racisme voor het eerst ook internationaal samengewerkt. Er staan deze week protesten in tientallen steden wereldwijd. Dit is een hoopgevende ontwikkeling.
De opkomst van extreemrechts raakt alle onderdrukte groepen. De terreuraanslag in Christchurch laat zien dat de normalisering van extreemrechts gedachtegoed niet zonder gevolgen blijft. Veel moslims in Nederland maken zich zorgen. Wanneer partijen zoals de PVV en FvD het goed doen met de verkiezingen vandaag, zal extreemrechts ook op straat aan zelfvertrouwen winnen.

De antiracismedemonstratie trok ook tegendemonstranten, blijkbaar vóór racisme. Volgens Het Parool ‘tien man uit Rotterdam’. Zij stonden langs de zijlijn om te schelden en hun middelvingers op te steken.

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (122)