2

‘Duizenden ebolapatiënten dood door traagheid WHO’

Internationale Artsen zonder Grenzen reageren op nieuws dat WHO vanwege economische redenen heeft gewacht met uitroepen noodtoestand in West-Afrika

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vanwege economische redenen gewacht met het uitroepen van de noodtoestand in West-Afrika. De ebola-epidemie was niet zo uit de hand gelopen, zo reageert Médicines Sans Frontières, de internationale Artsen zonder Grenzen, als de WHO alerter had gereageerd op de uitbraak van de ziekte, waar meer dan 10.000 mensen inmiddels al aan zijn overleden.

Door de trage gang van zaken hadden medewerkers van AzG een gebrek aan hulpmiddelen. Patiënten konden hierdoor niet of onvoldoende behandeld worden. De organisatie erkent dat er eerder en meer hulp ingezet had moeten worden.

Het eigen optreden wordt nog onderzocht, maar directeur Joanne Liu verwijt in het rapport van de medische hulporganisatie de WHO inefficiëntie:

De epidemie bracht pijnlijk aan het licht hoe traag en inefficiënt medische hulporganisaties handelen bij een grote crisis.”

AzG-directeur Christopher Stokes:

De ebola-uitbraak is vaak beschreven als een fatale samenloop van omstandigheden: een epidemie in meerdere landen met een zwakke volksgezondheidszorg zonder enige ervaring met de ziekte. Maar dat is een gemakkelijke uitleg. Deze uitbraak heeft zo ver uit de hand kunnen lopen omdat verschillende organisaties faalden. Dat had tragische en vermijdbare consequenties.

RTL Nieuws: ‘Traagheid WHO kostte duizenden ebolapatiënten het leven’

cc-foto: cdc Global

Geef een reactie

Laatste reacties (2)