Laatste update 21:04
10

Duizenden Groningers de straat op tegen gaswinning

Gaswinning in de provincie leidt al jaren tot aardbevingen en schade aan woningen. Het gasbeleid van minister Kamp heeft talloze gezinnen getroffen. Financieel, maar ook de gezondheid van inwoners van de door gasaardbeving getroffen gebieden gaat achteruit. Dinsdag zijn dan ook duizenden inwoners in Groningen de straat op gegaan om te demonstreren tegen het beleid van Kamp. Onder hen, voor het eerst, ook de 12 burgemeesters uit de aarbevingsgemeenten. De eis van de bewoners is an sich simpel: meer veiligheid. Een petitie waarin opgeroepen wordt tot een generieke uitkoopregeling, ruimhartige schadeafhandeling zonder bemoeienis van de gaswinner en alleen gas winnen als de Groningers veilig zijn, volgt.

Twee jaar geleden schreeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid al een vernietigend rapport, waarin onomwonden wordt geconcludeerd dat de veiligheid bij de gaswinning in Groningen niet voorop staat. Desondanks kreeg de NAM van het kabinet toestemming om de komende vijf jaar 24 miljard kuub aardgas per jaar op te pompen. In de tussentijd moeten de woningen die getroffen zijn of kunnen worden nog verstevigd worden. Alle 1.450 geïnspecteerde woningen moeten verstevigd worden, in totaal gaat het om 65.000 woningen. Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie in NRC:

Realiseer je wat dat betekent voor alle 65.000 woningen met schade en 200.000 panden in het hele gebied. Zo’n versterkingsoperatie is ingrijpend, zeker als bewoners hun huis uit moeten. Dat wordt de volgende ramp voor de Groningers. Ik heb onder bestuurders nog nooit zoveel animo gezien om te demonstreren. Als je één les kunt leren uit het verleden is het dat succesvolle revoluties vaak van boven komen.

Freek de Jonge loopt in mee met de demonstratie. Zie hieronder zijn oproep voor een soort Deltaplan voor Groningen.

Foto: NOS Journaal

Geef een reactie

Laatste reacties (10)