8

Duizenden Ivorianen vluchten vanwege politiek geweld Gbagbo

West-Afrikaanse landen dreigen de zittende president Laurent Gbagbo met geweld af te zetten

Door de onveilige situatie in Ivoorkust hebben duizenden inwoners besloten te vluchten naar Liberia. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zaterdag. Zeker 14.000 hebben het land inmiddels verlaten. De situatie in de vluchtelingenkampen is nijpend. Ziektes steken te kop op en er heerst een voedseltekort door het stijgende aantal vluchtelingen.

Oud-president Laurent Gbagbo wil zijn verlies van de presidentsverkiezingen eind november niet aanvaarden. Sindsdien voert zijn leger een razzia uit op zijn tegenstanders en heeft hij het kantoor van zijn rivaal Alassana Ouattara laten omsingelen. Zeker vijftig mensen zijn omgekomen en steeds meer mensen worden ontvoerd door veiligheidstroepen van Gbagbo, meldde Amnesty International afgelopen week.

Volgens de UNHCR zijn er steeds meer ondervoede kinderen in de vluchtelingenkampen en lijden mensen aan malaria, infecties en diarree. De komende tijd verwacht de VN nog meer vluchtelingen omdat de West-Afrikaanse landen dreigen Gbagbo met geweld af te zetten.

De internationale gemeenschap heeft Ouattara erkend als de winnaar van de presidentsverkiezingen, maar Gbagbo weigert ondanks internationale druk op te stappen. De Wereldbank bevroor de leningen van Ivoorkust en inmiddels is ook de rekening van het land geblokkeerd door de de West-Afrikaanse landen.

Update zondag 26 december

Gbagbo heeft zondag gewaarschuwd voor een burgeroorlog wanneer de West-Afrikaanse landen overgaan tot militair ingrijpen. Dat meldt NRC. De zittende president meent dat de oorlog grote gevolgen heeft voor de regionale economie van West-Afrika.

Update 18.50

Op verzoek van de Franse autoriteiten is zondag het vliegtuig van Gbagbo aan de grond gehouden op de Frans-Zwitserse luchthaven Basel-Mülhausen. De blokkade is onderdeel van de sancties van de internationale gemeenschap op Gbagbo tot aftreden te dwingen, meldt De Pers

Update 19.30

Voordat de West Afrikaanse landen tot militaire acties overgaan, reizen dinsdag de presidenten van Benin, Sierra Leone en Kaapverdië naar Ivoorkust om Gbagbo over te halen af te treden. Dat meldt de NOS. President Ouattara iedereen zondag alle Ivorianen opgeroepen maandag te staken om Gbagbo te dwingen om af te treden.
Lees meer op Joop: VN vreest burgeroorlog in Ivoorkust
NRC: Duizenden mensen vluchten uit Ivoorkust

Geef een reactie

Laatste reacties (8)