Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Duizenden jongeren lopen ernstig gevaar door energiedrankjes'

  •  
06-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
425 keer bekeken
  •  
Energydrinks
Ongeveer 19.000 jongeren lopen ernstige gezondheidsrisico’s als gevolg van het drinken van te veel energiedrankjes. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek. Hoewel de consumptie van de drankjes de afgelopen jaren terugloopt, drinkt nog altijd 1 tot 2 procent van jongeren tussen de 13 en 18 jaar zeker drie blikjes per dag.
Energiedrankjes zijn niet onschuldig, vooral niet voor jongeren. De hoge concentratie cafeïne, taurine en suiker in de drankjes kunnen leiden tot hartritmestoornissen, rusteloosheid, vermoeidheid en hebben negatieve effecten op het centraal zenuwstelsel.
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde pleit al enkele jaren voor een verbod op energiedrankjes voor kinderen onder de 18 jaar. Ook het Voedingscentrum zegt dat voor jongeren de drankjes enorm schadelijk kunnen zijn. Supermarktketens Aldi en Lidl kondigden eerder deze week aan de drankjes niet meer te verkopen aan kinderen onder de 14. Staatssecretaris Blokhuis (CU) van Volksgezondheid vindt dat een goed initiatief, maar wil van een verbod niets weten. Wel zegt de staatssecretaris met diverse organisaties te willen praten over maatregelen, zoals bijvoorbeeld een ‘restrictief verkoopbeleid’. In oktober wil de staatssecretaris een plan presenteren.
Bron: NOS / cc-foto: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.