2

Duizenden Marokkanen straat op voor hervormingen

Demonstranten in Casablanca, Tanger en Agadir eisen politieke hervormingen, het aftreden van het kabinet en een eind aan corruptie

Ondanks de beloften van koning Mohammed VI van constitutionele hervormingen gingen zondag duizenden Marokkanen in heel het land de straat om hun eisen kracht bij te zetten. Ze willen verdergaande politieke hervormingen, het aftreden van het huidige kabinet en een eind aan corruptie. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Arabiya.

Al Arabiya schrijft op basis van ooggetuigenverslagen dat duizenden zich voegden bij protesten in Marokko’s grootste stad Casablanca, Tanger in het Noorden en Agadir in het Zuiden.

De demonstraties werden gesteund door de islamistische jongerenbeweging Recht en Welvaart, zowel als door talrijke mensenrechtenorganisaties en non-gouvernementele organisaties.

Behalve in Marokko is het ook in andere Noord-Afrikaanse landen onrustig geweest de afgelopen maanden. De oude president Benali van Tunesië vluchtte na een volksopstand naar Saoedi-Arabië. Ook de Egyptische president Hosni Mubarak zag zich gedwongen zijn positie op te geven. In Libië is de internationale gemeenschap overgegaan tot militair ingrijpen nadat president Khadaffi met grof geweld reageerde op een volksopstand.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)