Laatste update 09:27
12

Duizenden mensen onterecht bestraft door Openbaar Ministerie

In de afgelopen jaren zijn duizenden mensen ten onrechte bestraft door het Openbaar Ministerie (OM). Dat meldt het NRC na het opvragen van gegevens hierover bij het OM. Hieruit kwam naar voren dat bij minstens 2000 veroordelingen er iets niet klopte. Op een totaal van 30.000 veroordelingen per jaar, gaat het om 6 procent.

Een treffend voorbeeld is de strafmaat. Die blijkt in de praktijk slechts in ongeveer de helft van soortgelijke zaken hetzelfde. De ene rechter legt, met andere woorden, een zwaardere of lichtere straf op in een vergelijkbare zaak, dan zijn of haar collega.  Dat medewerkers van het OM na intern onderzoek tot een andere conclusie kwamen dan de betreffende officier die de straf uitdeelde, betekent „niet dat er sprake is van een onterechte bestraffing” maar „geeft slechts aan dat er ook anders over gedacht zou kunnen worden,” zegt het OM in een reactie tegen het NRC.

Een officier van justitie kan sinds 2008 straffen uitdelen zonder tussenkomst van een rechter. De maximale straf die hij of zij mag opleggen is zes jaar. Een beschikking die op deze manier tot stand komt wordt vooral gebruikt bij zaken die gaan over te hard rijden, dronken achter het stuur zitten, diefstal of geweld. Onder de verantwoordelijkheid van het OM vallen boetes, taakstraffen, gebiedsverboden en meldplichten.

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (12)