52

Duizenden moslims beschermen in Indonesië Kerstmis tegen fundamentalisten

Massale politie-inzet om feestdagen ordentelijk te laten verlopen ... President viert Kerst op Papoea

In Indonesië, het grootste islamitische land ter wereld, is de politie gestart met ‘Operatie Kaars’ waarbij tienduizenden agenten worden ingezet om het Kerstfeest te beschermen tegen terroristische actie en intimidatiepraktijken van islamisten. Duizenden moslimjongeren helpen daarnaast als vrijwilliger mee om christelijke feesten te beveiligen.


Georganiseerde islamisten, die een haatzaaiende politieke variant van het islamitisch geloof aanhangen, hebben de afgelopen weken campagne gevoerd tegen Kerstmis. Zo werden er in enkele plaatsen winkels aangevallen die kerstspullen verkochten en eigenaren gemaand dat ze hun personeel niet mochten ‘dwingen’ kerstsymbolen te dragen, noch dergelijke waren uit te stallen. Ook eisten de fundamentalisten dat de president de Indonesiërs geen ‘Gelukkig Kerstfeest’ zou wensen.

De laatste jaren groeit volgens christelijke bronnen de populariteit van Kerstmis en Nieuwsjaarsvieringen in Indonesië juist. De christelijke burgemeester van Jakarta heeft, tot woede van de islamisten, een kerstboom op het stadhuis geïnstalleerd.

Tegenover de fundamentalisten staan andere moslimorganisaties die bestrijden dat kerstmis verboden (haram) zou zijn voor moslims. De jongerenafdeling van de 30 miljoen leden tellende moslimorganisatie Nahdlatul Ulama zet duizenden vrijwilligers in om er voor te zorgen dat Kerstvieringen ongehinderd kunnen plaatsvinden en christenen te beschermen.

Ook de politie is paraat, niet alleen vanwege protesten van islamisten maar vanuit de vrees voor terroristische aanslagen. Aan ‘Operatie Kaars’, die als doel heeft tijdens de feestdagen gladjes te laten verlopen, nemen zo’n 200.000 agenten, militairen en ambtenaren deel. Op bovenstaande video is te zien hoe een kerk wordt onderzocht op explosieven. President Joko Widodo bezoekt Papoea om daar Kerstvieringen bij te wonen. Dat bezoek is niet onomstreden omdat bij recente protesten tegen de Indonesische bezetting van Papoea vijf tieners zijn doodgeschoten door ordetroepen.

Onderstaande video: Kerstviering in het bijna 90.000 duizend toeschouwersplaatsen tellende Gelora Bung Karno stadion.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)