59

Duizenden neonazi’s weten ongemerkt grote bijeenkomst te organiseren

Zo’n zesduizend neonazi’s hebben in de nacht van zaterdag op zondag ongestoord een feest kunnen geven in een sporthal in Zwitserland. Volgens journalist en neonazi-spotter Fabian Eberhard is het een van de grootste neonazi-bijeenkomsten in Centraal-Europa in lange tijd: ‘Dit is een hele nieuwe dimensie.’

Het gemeentebestuur van Wildhaus-Alt St. Johann, het plaatsje waar het feest plaatsvond, zegt compleet verrast te zijn:

Ons was te kennen gegeven dat het een “Rocktoberfest” zou zijn. We dachten dat het een evenement was met een paar Zwitserse bandjes en zo’n zeshonderd man publiek. Zaterdagavond kwamen er meldingen binnen van verontruste burgers die honderden skinheads in het dorp hadden gezien. Er waren veel auto’s uit Duitsland, maar er zijn ook Nederlandse en Russische kentekens gezien. Het was een ware invasie.

De Antifa Bern berichtte zondagochtend als eerste over het feest, dat georganiseerd zou zijn door neonazi-club Blood & Honour, waarna de lokale politie het bericht bevestigde. Volgens een politiewoordvoerder was de politie aanwezig op het terrein van de sporthal, maar was daar geen reden tot ingrijpen. ‘Alles liep geordend, om twee uur was het feest afgelopen, zoals afgesproken.’ Wat binnen in de sporthal gebeurde kan de politie niet zeggen, daar konden zij niet naar binnen. Volgens de politie lag de verantwoordelijkheid daarvoor bij de organisatie. Ook zei de woordvoerder dat de politie pas enkele uren van tevoren op de hoogte werd gesteld en ook werden de namen van de optredende acts, allen neonazi-bandjes, verzwegen.

Volgens de exploitant van de hal was het geen “neonazi-concert”. Volgens hem was het ‘een vreedzame bijeenkomst’, waarbij slechts wat ‘problematische types’ aanwezig waren. Volgens burgemeester Züllig was het echter wel degelijk een neonazi-concert. Hij zegt blij te zijn dat het geheel zonder incidenten is verlopen. Het evenement afblazen was vanwege de enorme opkomst echter onmogelijk geweest: ‘Als we vooraf hadden geweten wat dit was, zouden we het nooit hebben goedgekeurd. We willen deze mensen hier niet hebben.’ Volgens Züllig kan het de gemeente echter niet worden aangerekend. ‘We hebben de aanvraag zorgvuldig gecontroleerd, er waren geen verdachte aanwijzingen.’

De aankondiging van het feest verliep via besloten neonazi-groepen. Nergens is het “Rocktoberfest” publiekelijk aangekondigd. Op de flyers stonden de namen van de bands wel aangekondigd. Duitse bands als Stahlgewitter, Frontalkraft en Confident of Victory, allen beruchte neonazi-bands. Als locatie stond slechts “Zuid-Duitsland” vermeld, met daarbij een telefoonnummer voor meer informatie. De exacte locatie kon zaterdag pas aan het eind van de middag worden opgevraagd. De meeste bezoekers waren toen al in de regio aanwezig.

Lees ook: Europa negeert de dodelijke dreiging van extreem-rechts die groter is dan islamitische terreur

Bron: Tages Anzeiger / cc-beeld: Bob Jagendorf

Geef een reactie

Laatste reacties (59)