Laatste update 21:18
22

Duizenden Polen protesteren tegen omstreden abortusverbod

Duizenden Polen hebben hielden zaterdag een mars door de straten van Warschau om te protesteren tegen een controversiële wet die abortus in alle gevallen strafbaar maakt. De mars is een voorloper van een algemene staking door vrouwen die gepland staat voor maandag.

Sprekers tijdens het zogeheten “Zwarte Protest” noemden de plannen voor een totaalverbod op abortus – dus ook voor verkrachtingsslachtoffers of vrouwen wier leven in gevaar komt door een zwangerschap – ‘barbaars’. De naam van het protest, alsook het besluit om volledig in het zwart gekleed te gaan tijdens de mars, stond symbool voor de rouw om het verlies van vrouwenrechten.

Poolse bisschoppen riepen in maart van dit jaar op tot het totaalverbod op abortus, in lijn met de leer van de Rooms-Katholieke Kerk. Die oproep werd direct al gesteund door Jaroslaw Kaczynski, de leider van de extreemrechtse regeringspartij Recht en Gerechtigheid (PiS) die sinds oktober vorig jaar aan de macht is en sindsdien de een na de andere controversiële wet probeert door te drukken. Kaczynski zei begin dit jaar al ervan overtuigd te zijn dat een grote meerderheid van zijn fractie of zelfs de hele fractie het plan zal steunen. De partij die een meerderheid in het parlement heeft wil de wet er nu doorheen drukken.

Polen heeft nu al de strengste abortuswetgeving van de gehele Europese Unie. Abortussen zijn alleen vroeg in de zwangerschap toegestaan en alleen indien het leven of de gezondheid van de moeder in gevaar is, als het kind waarschijnlijk ernstig gehandicapt zal zijn of als de zwangerschap het gevolg is van een seksueel misdrijf. Uit recent onderzoek blijkt dat driekwart van de Polen achter de huidige wet staat.

Tijdens de protesten van zaterdag lieten de demonstranten weten zelf ook graag zo min mogelijk abortussen in Polen te zien, maar dat dit bewerkstelligd dient te worden door betere voorlichting en betere toegang tot voorbehoedsmiddelen.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)