16

Duizenden studenten betalen voor hulp bij scriptie

Onduidelijkheid bij universiteiten en hogescholen over scriptiebegeleiding ... Schrijven wetenschappelijk stuk zou eigenlijk zonder hulp moeten

Talloze studenten huren voor het schrijven van hun afstudeerscriptie advies in van scriptiebureaus. Voor 35 tot 80 euro per uur loodsen de bureaus – van eenzitters tot kantoren met meer dan tien werknemers – de studenten naar hun diploma. Dat meldt de Volkskrant. Universiteiten en hogescholen weten nog niet hoe ze op deze ontwikkeling moeten reageren.

De scriptiebureaus helpen van begin tot eind. Er wordt gebrainstormd, een goede hoofdvraag wordt bedacht en vervolgens een goede structuur. Ook geven ze feedback op conceptversies, schrappen ze overbodige delen en corrigeren de taal en spelling.

Eigenlijk zou de student in zijn eentje deze wetenschappelijke publicatie moeten maken, om aan te tonen zich “zonder zijwieltjes” een weg te kunnen banen in de wetenschap. Hulp bij het schrijven van de scriptie is nadrukkelijk verboden, maar over hulp bij het nadenken, structureren en spellen zijn weinig regels. De sporen van dit type hulp zijn bovendien nagenoeg niet na te gaan.

De Volkskrant hield een peiling onder hogescholen en universiteiten. Alleen hogeschool Windesheim zegt betaalde scriptiehulp echt ‘ongewenst’ te vinden. Andere ondervraagden kunnen maar moeilijk een lijn trekken waar de grens ligt tussen wat wel en wat niet is toegestaan. De krant haalt een 26-jarige accountant aan, die onlangs met een 8 afstudeerde. De accountant had geen idee wat een wetenschappelijke scriptie inhield.

Toen ik de eerste versie van mijn scriptie inleverde bij mijn begeleider, zei hij dat het niet academisch genoeg was. Hij gaf wel verbetertips, maar die waren heel abstract.

Hij betaalde 400 euro aan scriptieklasje.nl. Daarvoor kon hij vijf uur skypen met een begeleider die hem de juiste vragen stelde en de rode draad in de gaten hield. Zijn geweten suste hij door te stellen dat hij in plaats van familie en vrienden in te schakelen voor hulp,  professionals betaalde.

De Volkskrant: Duizenden studenten betalen voor hulp bij scriptie

cc-foto: Thijs Kuipers

Geef een reactie

Laatste reacties (16)