5

‘Duizenden Turkse politici afgeluisterd’

Premier Erdogan: 'Maar de online opgedoken telefoontaps waarin mijn zoon en ik bespreken hoe we grote sommen geld het huis uit kunnen krijgen, zijn gefabriceerd'

Maandag verschenen op het internet opnamen van afgeluisterde telefoongesprekken tussen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en zijn zoon. In deze opnamen is te horen hoe de twee overleggen over hoe ze grote sommen geld hun huis uit kunnen krijgen. Naar verluidt zou het gesprek op 17 december hebben plaatsgevonden, op diezelfde dag werden zoons van drie ministers vastgezet voor corruptie. Onzin, laat de premier in een reactie weten. De opnamen zouden zijn vervalst.

Twee regeringsgezinde kranten meldden maandag dat aanklagers, die verbonden zouden zijn aan de beweging van de invloedrijke Fethullah Gülen, sinds 2011 duizenden hoge politici en zakenlieden illegaal hebben afgeluisterd, waaronder dus premier Erdogan en zijn zoon Bilal. Ook zouden de adviseur van de premier, Yalçin Akdogan, de minister van Binnenlandse Zaken, de chef van de nationale inlichtingendienst en politici van verschillende partijen zijn afgeluisterd.

De krant Star meldt dat twee aanklagers een gerechtelijk bevel hebben gekregen dat de telefoontaps autoriseerde, in het kader van terrorismebestrijding en zou onderdeel hebben uitgemaakt van een onderzoek naar de terreurorganisatie Selam.

Het nieuws komt in een reactie op de vermeende opnames die de afgelopen weken online zijn opgedoken. Erdogan houdt voet bij stuk en zegt dat de opnames gefabriceerd zijn. Ook dreigt hij juridische stappen te zullen nemen tegen de daders. Devlet Bahçeli, de leider van de nationalistische oppositiepartij MHP, roept op zijn beurt op tot een strafrechtelijk onderzoek naar de premier.

NRC: ‘Duizenden Turkse politici, onder wie premier, afgeluisterd’

cc-foto: Fortum Sverige

Geef een reactie

Laatste reacties (5)